Отговорът на Хамас на последното предложение за прекратяване на огъня в Газа е в съответствие с принципите, представени в плана на президента на САЩ Джо Байдън. Това заяви в неделя в телевизионна реч за мюсюлманският празник Курбан Байрам лидерът на Хамас Исмаил Хания, който в момента живее в Катар, цитиран от Reuters.

По думите му Хамас и палестинските групировки са готови на всеобхватна сделка, включваща прекратяване на огъня, изтегляне от Газа, възстановяване на разрушенията и цялостно споразумение за размяна на израелски заложници срещу палестински затворници.

На 31 май Байдън изложи плана, който нарече "трифазно" израелско предложение, включващо преговори за постоянно прекратяване на огъня в Газа, както и поетапен обмен на израелски заложници срещу палестински затворници, държани в Израел.

Египет и Катар, които заедно със САЩ посредничат за примирие между Хамас и Израел, заявиха на 11 юни, че са получили отговор от палестинските групировки за плана на САЩ, без да дават повече подробности. Израел пък обяви, че Хамас отхвърля ключови елементи от плана, а високопоставен лидер на групировката заяви пред Reuters, че тя е поискала незначителни промени.

Перспективите за прекратяване на огъня в Газа остават несигурни

По-рано САЩ съобщиха, че Израел е приел предложението им, но Израел не е заявил публично това