Съд на радикалната палестинска ислямистка групировка "Хамас" е осъдил на смърт шестима палестинци по обвинения в "колаборация с Израел".

По-рано най-малко 28 палестинци бяха ранени при сблъсъци с израелската армия в Ивицата Газа, съобщиха от министерството на здравеопазването на Палестина.

Съдът на "Хамас" е издал общо 14 присъди за колаборация с Израел; шестима са били осъдени на екзекуция чрез обесване, става ясно от изявление на вътрешното министерство в Газа.

Израел заплаши лидер на "Хамас" със смърт

Израел заплаши лидер на "Хамас" със смърт

"Времето на Синвар е лимитирано"

"Хамас" контролират Ивицата Газа, върху която Израел от години е наложил блокада. Понастоящем има споразумение за прекратяване на огъня между палестинските фракции и Израел. Примирието беше постигнато чрез посредничеството на Египет.

Напрежението между израелците и палестинците по границата с Газа се засили от края на март насам, когато започна палестинският "Велик марш на завръщането", като палестинците редовно влизат в сблъсъци с израелските войски. Израел обвинява Газа за продължаващото пускане на запалителни балони към територията на Израел.

Хамас обяви победа над Израел

Хамас обяви победа над Израел

Днешното решение представлява "победа за Газа"

Последното насилие в Газа избухна след убийството на командир на "Хамас" при тайна операция на Израел. Оттогава екстремистите в Газа са изстреляли най-малко 460 ракети към територията на Израел, а израелските сили са извършили въздушни удари по 160 цели в Газа.

"Хамас" заплаши да удари с ракети градове в Израел

"Хамас" заплаши да удари с ракети градове в Израел

Ако Израел продължи да удря цели в Ивицата Газа