Лидерът на радикалното палестинско движение "Хамас" Исмаил Хания призова за спешни действия срещу израелската агресия в Йерусалим, предаде israelnationalnews.com. Забележките му бяха направени преди ракетната атака от Ивицата Газа в неделя вечерта.

В писмо, изпратено до лидерите на арабски и ислямски държави, Хания заяви, че "палестинският народ няма да мълчи пред израелското престъпление в квартал Шейх Джара в Йерусалим и то няма да отмине без остър отговор". Хания подчерта, че израелската "агресия" е преминала всички червени линии, като изрази надежда, че арабските и ислямските нации ще останат твърдо в подкрепа на палестинския народ и Йерусалим, за да отблъснат агресията и престъпленията на израелската окупация и да я попречат продължавайки своя тероризъм. "

Припомняме, че танкове на израелската армия навлязоха тази нощ в Ивицата Газа, предаде israelnationalnews.com. Атакувани са били редица военни постове на радикалното палестинско движение Хамас, което управлява Газа.

От армията са заявили, че атаките са в отговор на ракетния обстрел по израелска територия в неделя вечерта. Припомняме, че жителите на Ашкелон съобщиха, че са чували експлозии. Няма пострадали или щети.Системата "Железен купол" е прихванала ракетите.

Израел удари Газа

Израел удари Газа

В отговор на ракетния обстрел по израелска територия

Около 500 палестински араби са се включили в демонстрация около граничната ограда с Газа, като са хвърляли експлозиви и горящи гуми. Силите за сигурност са ги разпръснали. През последния ден около 40 пожара са избухнали в Газа.

В понеделник Съветът за сигурност на ООН ще обсъди нарастващото напрежение в Източен Йерусалим.

Дипломати заявиха, че брифингът е поискан от почти две трети от 15-членния съвет - Тунис, Ирландия, Китай, Естония, Франция, Норвегия, Нигер, Сейнт Винсент и Гренадини и Виетнам.

130 души бяха ранени при сблъсъците, избухнали между палестински протестиращи и израелската полиция в събота. Най-малко 136 души са ранени в джамията "Ал-Акса" и другаде в Йерусалим в събота, според данни на на Палестинския Червен полумесец. Сред тях са както палестински демонстранти, така и израелски полицаи.

Израел прихвана поредни ракети от Газа

Израел прихвана поредни ракети от Газа

Активирана е била израелската система за противоракетна отбрана "Железен купол"