Повече от 130 души са ранени при сблъсъците, избухнали между палестински протестиращи и израелската полиция в събота. Най-малко 136 души са ранени в джамията Ал-Акса и другаде в Йерусалим в събота, съобщи Sky News, позовавайки се на Палестинския Червен полумесец. Сред тях са както палестински демонстранти, така и израелски полицаи.

Говорител на израелската полиция по-рано уточни, че сблъсъци са станали край Дамаската порта - един от входовете към Стария град - и около свещеното място, известно на евреите като Храмовия хълм, а на мюсюлманите като Благородното светилище. Извършени са и арести.

Близо до Дамаската порта палестински демонстранти са хвърляли камъни, бутилки и факли по силите за сигурност според полицията.

Според информациите в медиите полицията е използвала гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати.

Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени

Папата призова сблъсъците в Йерусалим да бъдат прекратени

Той подкани всички да търсят споделени решения

Над 90 000 вярващи мюсюлмани са се били събрали в Благородното светилище, където се намира джамията "Ал-Акса", за да се помолят през последния уикенд преди края на постния месец Рамазан.

Ситуацията около Стария град и квартал Шейх Джара вече ескалира предишната вечер. След това се заговори за повече от 200 ранени, а полицията твърди за почти 20 ранени служители на силите за сигурност.

Насилието подтикна квартета от Близкия изток - САЩ, Русия, Европейския съюз и ООН - да излезе с изявление, изразяващо дълбока загриженост. "Призоваваме израелските власти да проявяват сдържаност и да избягват мерки, които допълнително да ескалират ситуацията през този период на мюсюлманските свети дни", се казва в изявление на четворката в събота. Конгресмените в САЩ също осъдиха израелските сили, като сред тях е и сенаторът демократ Бърни Сандърс. "Съединените щати трябва да се обявят категорично срещу насилието на съюзниците на правителството израелски екстремисти в Източен Йерусалим и Западния бряг и да посочат ясно, че изселванията на палестинските семейства не трябва да продължават", написа той в "Туитър".

90 палестинци ранени при втората нощ на сблъсъци в Йерусалим

90 палестинци ранени при втората нощ на сблъсъци в Йерусалим

Полицията е използвала гумени куршуми, сълзотворен газ и зашеметяващи гранати

Папа Франциск призова днес да се сложи край на насилието в анексирания Източен Йерусалим, където бяха ранени десетки палестинци след сблъсъци с израелската полиция.

Той подкани всички да търсят споделени решения, за да може мултирелигиозната идентичност и културното многообразие на свещения град да бъдат уважавани и братството да надделее.