Лидерът на радикалното палестинско движение "Хамас" Исмаил Хания отива в Египет в сряда за преговори за прекратяване на огъня в Газа и размяна на затворници с Израел. Това съобщава в сряда АФП, като цитира свои източници.

Хания, който живее в Катар, ще ръководи делегация на "Хамас" на "високо ниво" в Египет, където трябва да проведе разговори с шефа на египетското разузнаване Абас Камел и други, каза източникът вчера пред АФП.

Дискусиите ще бъдат "за спиране на агресията и войната, за да се подготви споразумение за освобождаване на затворници и края на обсадата, наложена на ивицата Газа", каза източникът, пожелал анонимност, тъй като не е упълномощен да говорим за посещението.

 "Хамас" публикува видео с израелски заложници

"Хамас" публикува видео с израелски заложници

Тримата възрастни мъже настояват за бързо освобождаване

Съгласно едноседмично споразумение за примирие миналия месец, за което Катар помогна да преговаря, подкрепено от Египет и Съединените щати, 80 израелски заложници бяха освободени в замяна на 240 палестинци, държани в израелски затвори.

Разговорите в Египет ще се фокусират върху "доставката на хуманитарна помощ, изтеглянето на израелската армия от ивицата Газа и връщането на разселените лица в техните градове и села на север".

Посещението на Хания ще бъде второто му посещение в Египет от началото на войната на 7 октомври след пътуване в началото на ноември.

Axios съобщи в понеделник, че Дейвид Барнеа, ръководител на израелската разузнавателна агенция Мосад, се е срещнал с министър-председателя на Катар шейх Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани и директора на ЦРУ Бил Бърнс в Европа, за да обсъдят потенциална нова сделка за освобождаване на заложници.

Вчера израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че "току-що е изпратил ръководителя на Мосад в Европа два пъти, за да насърчи процес за освобождаване на нашите заложници".

Израел склонен на примирие в Газа

Израел склонен на примирие в Газа

За да освободи заложниците си

"Няма да пожаля усилия по темата и наш дълг е да ги върнем всички обратно", каза той в изявление.

На среща със семейства на заложници във вторник Нетаняху каза, че "спасяването им е висша задача".