Върховният духовен водач на Иран аятолах Хаменей отправи предупреждение към лидерите на западните страни, съобщи АП.

Някои западни страни, на ниво президент, премиер и външни министри се намесват прекалено явно във вътрешните работи на Иран, с които те нямат нищо общо, коментира той. След това твърдят, че всъщност не се месят, отбеляза още Хаменей.

Народът на Иран ще реагира на това поведение и действия, предупреди духовният водач. По думите му, когато става въпрос за защита от враговете и запазването на иранската независимост, всички органи на властта са единни въпреки различията си.

Тези правителства трябва да са доста предпазливи  след като отправят подобни неприятелски коментари, каза още той.

Ще обсъдим внимателно тези вмешателски забележки и държанието на западните правителства, допълни Хаменей. Той обаче беше категоричен, че със сигурност те ще имат негативно влияние на бъдещите отношения между западните нации и Иран.

В изказването си аятолах Хаменей още един път подчерта, че проведените в страната президентски избори са законни и вотът не е бил манипулиран. Той отправи директни обвинения към САЩ и Великобритания, като заяви, че двете страни са подкрепяли провеждането на масовите протести, последвали преизбирането на Ахмадинеджад.

Мнението на аятолаха се ползва с голяма почит в ислямската страна. Неговият коментар за проведените избори и резултатът от тях беше възприет като ключов за развитието на ситуацията след вота. Речта, в която той призова за приемане на изборните резултати и отхвърли манипулацията на изборния процес, беше слушана от стотици хиляди иранци.