Върховният лидер на Иран Али Хаменей в реч в четвъртък заяви, че коронавирусът не трябва да разсейва от "вражеските заговори". "Световната арогантност е враг на принципа на Ислямската република. Това, което някои си мислят - че няма да бъдат враждебни, ако ние не проявим враждебност - не е стабилна преценка", обяснява той, цитиран от "Радио Фарда".

"Световна арогантност" в жаргона на Ислямската република това са САЩ и Западна Европа. Хаменей добави също, че пандемията е "малък проблем" в сравнение с другите нещастия, които Иран и светът са преживели преди.

"В историята на човечеството рядко е имало ера, когато човечеството се е нуждаело от спасител толкова, колкото днес, независимо дали съзнателно или подсъзнателно. Коронавирусът предизвика пандемия и е тест за целия свят, както за правителствата, така и нациите", добави той.

"Всеки трябва да спазва указанията на Националния комитет за борба с коронавируса. Дори религиозните събори се отменят в Иран, което е безпрецедентно в нашата история. Но това е неизбежно", обясни Хаменей.

Иранското религиозна общност протестира сериозно срещу закриването на светилища и джамии в по-ранните дни на огнището. За първи път в историята на Ислямска република прочутата джамия Джамкаран край Кум е затворена за поклонници тази година. 

"Ще бъдем лишени от публични събирания през месец Рамадан", каза Хаменей по време на речта си, отбелязваща раждането на имам Махди. Хаменей призова шиитите да се молят по домовете си по време на Рамадан. Шиитите обикновено се молят общо, особено по време на Рамадан, а общностите споделят храна и се поздравяват всяка вечер.

САЩ блокира $5 млрд., отпускни от МВФ на Иран за борба с коронавируса
Обновена

САЩ блокира $5 млрд., отпускни от МВФ на Иран за борба с коронавируса

Вярва, че Иран има достатъчно от нефт и газ и ще ги използва за друго