САЩ възнамерява да блокира отпускането на заем от 5 милиарда долара на Иран от Международния валутен фонд (МВФ), за борба с коронавируса, съобщава The Wall Street Journal, позовавайки се на източници в администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Според тях иранското правителство разполага с достатъчно средства за справяне с разпространението на вируса и ако МВФ финансира Техеран, тогава не използва парите за борба с вируса, а за да помогне на икономиката в онази част, която е пострадала от американските санкции, или ще насочи средства да финансира своите съюзници в Близкия изток.

The Wall Street Journal отбелязва, че Вашингтон, като най-големият акционер на МВФ, до голяма степен определя дали исканите от страната средства ще бъдат отпуснати от фонда, но други членове на организацията имат възможността да не са съгласят със САЩ, ако много от тях вземат различно решение и броя на положителните гласове, надвишава броя на гласовете против.

САЩ смята, че Иран има милиарди долари във Фонда за национално развитие, който се формира от приходите от продажбата на нефт и газ. Както преди време в интервю заяви специалният представител на САЩ за Иран Брайън Хук, Техеран трябва да пренасочи парите, които харчи за различни военни операции за борба с коронавируса.

Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви на 12 март, че Техеран иска помощ от МВФ в размер на 5 милиарда долара за борба с разпространението на коронавирус в страната.

Министерството на здравеопазването на Иран информира за първите случаи на зараза в страната на 19 февруари. По последни данни броят на заразените надвишава 62 хиляди, регистрирани са 3 872 смъртни случая.

За първи път от 60 години Иран иска заем от МВФ - за борба с коронавируса
Обновена

За първи път от 60 години Иран иска заем от МВФ - за борба с коронавируса

Иранската централна банка иска от Кристалина Георгиева $5 млрд. от спешния фонд

Говорителката на Държавния департамент на САЩ Морган Ортаг коментира, че Белият дом се притеснява, че средствата няма да отидат за помощ на хората в Иран.

"Изяснихме позицията си пред Международния валутен фонд, че САЩ не вярват, че финансовата помощ за иранския режим ще достигне до иранския народ. Те ще харчат тези пари за да помогнат на своите терористични прокси групи в Близкия изток."

Иранският президент Хасан Рохани коментира, че МВФ ще е виновен за дискриминация, ако задържи парите. "Призовавам международните организации да изпълнят своите задължения ... Ние сме член на МВФ. Не бива да има дискриминация при отпускането на заеми".

Представител на МВФ заяви, че Фондът води диалог с Иран, като разговорите са насочени към разбиране на нуждите на Иран и какво е необходимо за обработването на искането за заем.

Техеран обвини по-рано САЩ и политиката на "максимален натиск" за ограничаване на способността на Иран да реагира ефективно на вируса. "Санкциите на САЩ срещу Иран са икономически и медицински тероризъм ... Те нарушават международните медицински конвенции".

Починалите от коронавирус в Иран са близо 4000

Починалите от коронавирус в Иран са близо 4000

Общият брой на заразените се увеличи с 62 589 след нови 2089 заразени. 3987 са в критично състояние