Иран не призовава за премахване на еврейския народ, но вярва, че хората от всички религии трябва да решават бъдещето на Израел, заяви в петък върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, съобщава "Ройтерс".

След ислямската революция през 1979 г. Иран отказва да признае Израел и подкрепи войнстващи палестински групировки. Израел отдавна обвинява Иран, че се стреми да го унищожи, и счита Техеран за свой основен враг в Близкия изток.

"Призоваването за премахване на държавата Израел не означава премахване на еврейския народ", обяснява Хаменей пред служители и участници на ислямска конференция в Техеран.

"Това означава, че хората на Палестина - били те мюсюлмани, християни или евреи - трябва да изберат собственото си правителство."

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран показва ядрени амбиции

Шиитският мюсюлманин Хаменей, върховната власт на иранската вътрешна и външна политика, също критикува западните сили, че оказват натиск върху Техеран и ядрената му програма.

"Всички нации се нуждаят от мирна ядрена енергия, но западните монополисти се стремят да запазят тази енергия като монопол ... Западняците знаят, че не искаме ядрени оръжия поради нашите принципи и (религиозни) вярвания."

Иран многократно отрича да се опитва да построи ядрена бомба, като се позовава на религиозен указ, издаден в началото на 2000-те от Хаменей, който забранява разработването или използването на ядрено оръжие.

Помпео предупреди за бърз ядрен пробив на Иран

Помпео предупреди за бърз ядрен пробив на Иран

В съобщение Помпео предупреждава, че последните действия на Ислямската република будят тревога, тъй като Техеран е в позиция, която открива възможност за бърз ядрен пробив

Американските разузнавателни агенции и наблюдателите към ООН смятат, че Иран е имал скрита програма за атомна бомба няколко години, която впоследствие е спряна.

Франция, Великобритания и Германия обявиха тази седмица, че са изключително загрижени от решението на Иран да възобнови обогатяването на уран в подземен завод, въпреки че се спряха директно да настояват за нови санкции.

Ходът на Иран бе последен в серия от стъпки, чрез които Техеран надхвърли границите на своя ядрен пакт от 2015 г. със световните сили в отговор на това, че САЩ се оттеглиха от споразумението миналата година и отново наложиха санкции.

Иран с насмешка за санкциите на ЕС: Европа спазвала сделката, вие, сериозно ли?

Иран с насмешка за санкциите на ЕС: Европа спазвала сделката, вие, сериозно ли?

"Покажете едно нещо, което сте спазили през последните 18 месеца"