Всички държави трябва да увеличат натиска върху Техеран след последната "ядрена ескалация" на Иран. Това призова държавният секретар на САЩ Майк Помпео, след като Ислямската република възобнови обогатяването на уран в един от ядрените си обекти, информира "Ройтерс".

В съобщение Помпео предупреждава, че последните действия на Ислямската република будят тревога, тъй като Техеран е в позиция, която открива възможност за бърз ядрен пробив.

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Рябков: Последица от застоя при решаването на известните проблеми

Сега е време всички държави да отхвърлят това ядрено изнудване на режима и да предприемат сериозни стъпки за засилване на натиска. Ядрените провокации на Иран изискват такива действия, вярва американският топ дипломат.

Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в ядрения комплекс "Фордо".

В същото време Техеран призна, че е отнел акредитацията на инспектор на Международната агенция за атомна енергия. Това е първият подобен случай на фона на напрежението около ядрената програма на Ислямската република. Иран обяви, че днес ще повдигне случая на среща на МААЕ във Виена.

"Фордо" се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели.

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран показва ядрени амбиции

През 2009 г. Иран призна за съществуването на "Фордо" на фона на голям натиск от западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран.

Центрофугите във "Фордо" са IR-1 - първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във "Фордо" да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта "Натанз" да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран в момента обогатява уран с чистота до 4,5%, което в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата "Бушер", която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.