Иран отмени акредитацията на инспектор на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), след като започна да обогатява уран в ядрения обект "Фордо", информират "Ал Арабия" и други медии.

По-рано медии съобщиха, че инспекторът е бил задържан от властите.

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Русия определя за логично решението на Иран да намали ядрените си ангажименти

Рябков: Последица от застоя при решаването на известните проблеми

Организацията за атомна енергия на Иран обясни, че на жената, която работи за Международната агенция за атомна енергия, й е отказан достъп до ирански ядрени обекти, след като се е опитала да влезе в обекта за обогатяване на уран "Натанз" с "подозрителни материали".

Тъй като повече няма достъп до базите, тя не може да изпълни мисията по наблюдение на иранската ядрена програма и днес напусна страната, отбелязва местна медия.

По-късно представителят на Иран в Международната агенция за атомна енергия Казем Гарибабади заяви на извънредно заседание в организацията, че инспекторът не е бил допуснат в ядрения обект "Натанз" през миналата седмица заради положителен тест за взривоопасни нитрати, информира АП. Той отбеляза, че жената е отишла в банята, докато е чакала втора проверка и очевидно е премахнала материала.

Вчера Иран започна да инжектира уранов газ в центрофугите в обекта "Фордо". Това е четвъртата стъпка на Ислямската република към намаляване на ангажиментите си по ядрения договор от 2015 г.

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Нетаняху: Израел няма да даде на Иран да има атомна бомба

Техеран показва ядрени амбиции

Тази сутрин Техеран съобщи, че процентът на обогатяване на уран във "Фордо" почти е достигнал нивата от преди сделката през 2015 г.

"Фордо" се намира на 25 километра североизточно от свещения за шиитите град Кум. Обектът е защитен от планини и противовъздушни оръжия и други укрепления. Той е с размер на футболно игрище, достатъчно голям, за да побере 3000 центрофуги. Според САЩ обектът е за военни цели.

През 2009 г. Иран призна за съществуването на "Фордо" на фона на голям натиск от западните сили във връзка с ядрената програма на Техеран.

Иран започна да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги

Иран започна да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги

Центрофугите ще бъдат инжектирани с уранов газ от сряда

Центрофугите във "Фордо" са IR-1 - първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във "Фордо" да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта "Натанз" да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран в момента обогатява уран с чистота до 4,5%, което в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата "Бушер", която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.