Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че еврейската държава няма да позволи на Иран да придобие ядрено оръжие, предаде ТАСС.

"Предвид усилията на Иран да разработи ядрената си програма, да разшири обогатяването на уран за производството на атомни бомби, повтарям още веднъж: Ние [Израел] никога няма да позволим на Иран да разработи ядрени оръжия", заяви министър-председателят в изявление, текстът на който беше разпространен от неговия кабинет.

Иран започна да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги

Иран започна да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги

Центрофугите ще бъдат инжектирани с уранов газ от сряда

"Това не е само за нашата сигурност и нашето бъдеще, но и за бъдещето на Близкия изток и на целия свят", добави Нетаняху.

На 5 ноември иранският президент Хасан Рохани обяви, че на 6 ноември ще започне нов етап в намаляването на задълженията на Техеран по ядрената програма с пускането на центрофуги в съоръжението Фордо. В същия ден ръководителят на Иранската организация за атомна енергия Али Акбар Салехи заяви, че иранската страна ще започне обогатяване на уран до 5% в съоръжението във Фордо от 6 ноември.

Иран с ново нарушение на ядрената сделка

Иран с ново нарушение на ядрената сделка

Коментарите на иранския представител означават, че в момента в Иран действат двойно повече центрофуги от известното до този момент

Според Съвместния комплексен план за действие, подписан през 2015 г., Иран трябва да модернизира своето стабилно съоръжение за производство на изотопи във Фордо под надзора на международни наблюдатели. Предполагаше се, че реконструкцията ще изключи възможността за използване на това съоръжение за военни цели.

Бъдещето на иранската ядрена сделка стана под въпрос, след като САЩ на едностранно я напуснаха на 8 май 2018 г. и Вашингтон наложи санкции срещу Техеран в областта на износа на нефт.

Според иранската страна, останалите участници, предимно европейците, не се придържат изцяло към задълженията си в икономическата част на споразумението, така че сделката в сегашната си форма няма смисъл.