Иранският президент Хасан Рохани заяви, че макар страната да е била готова да прекрати ядреното си противодействие със САЩ като цяло при условия, определени от Франция в ООН, Доналд Тръмп не е готов да направи публично достояние, частно предложение за премахване на санкциите, съобщава "Гардиън".

Твърдението на Рохани е в момент, в който върховният лидер на Иран лидер, аятолах Али Хаменей, предаде по-строго съобщение, заявявайки, че Иран ще продължи да намалява ангажиментите си по ядрената сделка, докато не постигне целите си.

Настоявайки, че пътят на дипломацията все още не е затворен, Рохани благодари на френския президент Еманюел Макрон за интензивните му шест часа дипломация на общото събрание и заяви, че вината за провала на преговорите е на Вашингтон.

Макрон дори подготви телефонен разговор между Рохани и Тръмп, но иранският президент отказа.

Рохани отхвърлил опит на Макрон за телефонен разговор с Тръмп в Ню Йорк

Рохани отхвърлил опит на Макрон за телефонен разговор с Тръмп в Ню Йорк

Според американското списание без предварителна уговорка Макрон е посетил Рохани в Millennium Hilton Hotel

Въпреки че според Иран, френският документ не отразява напълно иранската позиция, Рохани заяви, че Иран може да приеме компромиси, в замяна САЩ ще премахнат санкциите срещу Иран.

Документът с четири точки, с посредничеството на Макрон в Ню Йорк, гласи: "Иран никога няма да се сдобие с ядрено оръжие" и "напълно ще изпълни своите ядрени задължения и ангажименти и ще приеме преговори за дългосрочна рамка за своите ядрени дейности". Той също така "ще се въздържа от всяка агресия и ще търси истински мир и уважение в региона чрез преговори".

Рохани допълва: "Това беше принципът, който Франция изложи с американците ... Събрахме се и този, който попречи на резултата бе Белият дом, а Иран, Париж, Токио и останалите страни не бяха виновни".

Той коментира, че САЩ са декларирали пред европейците в частни разговори, че са готови за сделка, но в по-късни изявления два пъти декларират, че ще затегне бойкота. Той пита, "как можем да повярваме и да убедим иранците, че няма да бъдем излъгани в личен разговор."

мериканският президент на два пъти, веднъж в речта си пред ООН и друг път изрично заяви, че иска да засили санкциите. Питах европейските приятели, коя част трябва да приемем. Трябва ли да приемем думата ви, когато казвате, че Америка е готова и европейците, нямаха отговор", обяснява Рохани.

В крайна сметка, по думите му, такъв важен въпрос не може да бъде решен за няколко часа.

Зариф обясни, че конгресмени се свързали с него в САЩ, но са заети с импийчмънта

Зариф обясни, че конгресмени се свързали с него в САЩ, но са заети с импийчмънта

"Европа трябва да осъзнае, че не може да получи разрешение от САЩ за всичко, което иска да прави"

"Разбира се, за американците бе важно да превърнат това в бомба за новини и по този начин да променят някои вътрешни ситуации, но не ни интересува каква е целта им. За нас са важни националните интереси", допълва той.

Според него, "при посещението в централата на ООН политиката и дипломацията се въртяха там, където беше иранската делегация, и всички искаха да чуят за регионалната динамика и глобалната политика от Иран. Всички те смятат, че действията на Иран могат да засегнат и вътрешната политика на Съединените щати."

"Това, което почувствахме в края на краткия си престой в Ню Йорк, е, че отрицателната атмосфера, която врагът се стреми да създаде около Иран, е унищожена и са възникнали други условия, особено когато говорим за мир и обсъждаме инициативите за мир в Ормуз, които представихме."

Според него, антииранското лоби се е опитало да създаде атмосфера, в която Иран да бъде представен като страната, която не желае да преговаря, но в рамките на два часа след достигането на Ню Йорк, Иран е успял да счупи тази конспирацията и Иран не бяга от масата за преговори.

Той също така дава изключително оптимистичен отчет за състоянието на икономика на Иран, като обяснява, че стойността на националната валута нараства, а инфлацията спада.

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

САЩ нямат доказателства, че Иран е атакувал Саудитска Арабия, категоричен Путин

Путин подчерта, че САЩ не са представили доказателства за ролята