Иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф заяви, че конгресмени са разговаряли с него по телефона, тъй като престоят му в Ню Йорк е твърде кратък и членовете на Конгреса не са успели да уговорят срещи с него, съобщава IFP.

В интервю за IRIB, преди да напусне Ню Йорк, той коментира, че американските депутати са заети с импийчмънта на американския президент, но той не обсъждал въпроса с тях, тъй като Иран не се намесва във вътрешните работи на САЩ.

Скочи подкрепата за импийчмънт на Тръмп

Скочи подкрепата за импийчмънт на Тръмп

Почти цялата анкета е извършена преди да бъде публикуван сигналът на разузнавача относно действията на Тръмп към Украйна

Зариф отговаря на въпрос за напрежението Техеран-Рияд и съобщение на саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман, предадено от премиера на Пакистан Имран Хан на президента Хасан Рохани в Ню Йорк.

Запитан дали Иран от своя страна е изпратил някакви съобщения до Рияд в отговор, Зариф обясни: "Всички наши съобщения са отворени и публични, казахме на всички наши съседи и отново им казваме, че не могат да получат сигурност чрез закупуване на оръжие от Съединените щати и прокарване на пътя за присъствието на американците в регионите и предизвикване на безкрайни войни със съседите си."

"Сигурността се осигурява с вяра към хората и сътрудничество с техните съседи", коментира той и приветства онези, които носят послания за Иран и които се опитват да спрат разпространението и ескалацията на напрежение.

Лавров иска мирно разрешение на кризата в залива

Лавров иска мирно разрешение на кризата в залива

Напрежението в Персийския залив буди тревога

"Но при сегашните обстоятелства начинът за спиране на ескалацията е ясен. Прекратете войната срещу Йемен", допълва Зариф.

"Това означава край на убийството на стотици хиляди. 2,3 милиона са се разболели от холера, 20 милиона гладуват. Ако прекратите напрежението в региона, това ще спре Саудитска Арабия да се дискредитирана повече. Това е най-доброто решение".

Зариф е попитан за причината зад многобройните срещи между европейски представители и иранските служители в Ню Йорк.

"Те не успяха да изпълнят ангажиментите си по JCPOA и също така не изпълниха своите задължения след оттеглянето на САЩ от JCPOA. Те смятат, че решението би било за нас да проведем разговори с Тръмп", коментира той.

Саудитска Арабия и Израел призоваха в ООН за световен фронт срещу Иран

Саудитска Арабия и Израел призоваха в ООН за световен фронт срещу Иран

Рияд призова света да окаже "максимален натиск с всеки наличен инструмент"

"Не е наш проблем, че им е трудно да спазват своите ангажименти или че им липсва достатъчно воля, за да се справят с тези задължения. Те трябва да намерят решение на този проблем", допълва иранският външен министър.

По думите му, "нямаме намерение да подлагаме икономиката и бъдещето на хората на шоу-срещи с президент, който досега не е останал ангажиран със задълженията си и се е отметнал от всички свои ангажименти".

Зариф повтаря позицията на Техеран, че Вашингтон трябва да отмени всичките си санкции срещу Ислямска република.

Рохани и Тръмп за отмяната на санкциите - изгубени в превода

Рохани и Тръмп за отмяната на санкциите - изгубени в превода

Рохани не е казвал, че САЩ предлагат отмяна на санкции, обяснява репортер на "Файненшъл таймс" в Техеран

"Неведнъж казахме, както върховният лидер, че ако американците искат да получат шанса да проведат преговори с Ислямска република Иран, те трябва да се върнат към своите ангажименти и да спрат санкциите", обяснява той.

Зариф коментира и Инструмента за подкрепа на търговията - INSTEX, който е европейското средство със специална цел, създадено през януари 2019 г. за улесняване на търговията с Иран, въпреки санкциите на САЩ.

"Зависи от европейците. Съдбата на INSTEX наистина зависи от това, Европа трябва да осъзнае, че не може да получи разрешение от САЩ за всичко, което иска да прави", допълва той.

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Иран отсече: На европейците не може да им се има доверие

Заради неспособността им да спасят ядреното споразумение от 2015-а