Ръководителят на Организацията за атомна енергия на Иран Али Акбар Салехи заяви, че в момента в страната действат 60 усъвършенствани центрофуги 60 IR-6, което е в нарушение на ядреното споразумение със световните сили. Салехи подчерта, че Ислямската република дори работи върху още по-модерна центрофуга за обогатяване на уран, информира АП.

Иран използвал съвременни центрофуги в нарушение на ядреното споразумение

Иран използвал съвременни центрофуги в нарушение на ядреното споразумение

Ново нарушение на ядреното споразумение от 2015 г.

Коментарите на иранския представител означават, че в момента в Иран действат двойно повече центрофуги от известното до този момент. Той съобщи новината пред държавната телевизия на 40-тата годишнина от окупирането на американското посолство в Техеран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда обогатен уран 10 пъти по-бързо от първо поколение центрофуги IR-1, които са позволени от споразумението.

Ядрената сделка позволява на Иран да използва само 5060 центрофуги от първо поколение IR-1 за обогатяване на уран. Прототипът ще е 50 пъти по-бърз от позволените от сделката.

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Рохани заплаши САЩ с усъвършенствани центрофуги за обогатяване на уран

Решението на Америка е върхът на глупостта и невежеството, коментира Лариджани

С тези нови центрофуги Иран допълнително съкращава времето до едногодишен период, който според експерти е достатъчен Техеран да събере достатъчно материал за ядрено оръжие, ако реши да го направи.