Президентът на Иран обяви, че Техеран ще започне да инжектира уранов газ в 1044 центрофуги, съобщава АП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е поредната мярка на Ислямската република в нарушение на ядреното споразумение със световните сили, откакто президентът на САЩ Доналд Тръмп изтегли страната от договора преди повече от година.

Иран "скочи" на САЩ заради последните санкции

Иран "скочи" на САЩ заради последните санкции

Според Техеран, те са безполезни

Решението на Иран е много важно, тъй като преди центрофугите се въртяха празни, без инжектиране на газ, което е в съответствие с условията, залегнали в Съвместния всеобхватен план за действие от 2015 г. Също така ще засили натиска върху европейските държави, които участват в договора.

Иранският президент Хасан Рохани не разясни по време на коментара си дали центрофугите, които са в ядрения обект "Фордо", ще бъдат използвани за обогатяване на уран.

Центрофугите ще бъдат инжектирани с уранов газ от сряда, обяви Рохани.

Вчера Ислямската република съобщи, че страната ще удвои броя на усъвършенстваните центрофуги IR-6.

САЩ налага санкции на 9 души, свързани с върховния лидер на Иран

САЩ налага санкции на 9 души, свързани с върховния лидер на Иран

Санкциониран е и Генералния щаб на въоръжените сили на Иран

Няма реакция от Международната агенция за атомна енергия, която следи дали Иран спазва договореностите.

В понеделник Европейският съюз призова Иран да се върне към изпълнение на споразумението, докато Белият дом санкционира лица от вътрешния кръг на лидера аятолах Али Хаменеи като част от кампанията за оказване на максимален натиск върху Техеран.

Рохани подчерта, че предприетите до момента действия, които включват обогатяване на уран над позволените от сделката прагове и складирането на обогатен уран над лимитите, могат да бъдат прекратени, ако Европа предложи начин за заобикаляне на санкциите на САЩ, които задушават иранската икономика и особено продажбата на петрол.

Иран с ново нарушение на ядрената сделка

Иран с ново нарушение на ядрената сделка

Коментарите на иранския представител означават, че в момента в Иран действат двойно повече центрофуги от известното до този момент

"Ние трябва да можем да продаваме нашия петрол. Трябва да можем да вкараме нашите пари" в страната, категоричен Рохани.

Центрофугите във "Фордо" са IR-1 - първо поколение центрофуги на Иран. Ядрената сделка позволява тези центрофуги във "Фордо" да се въртят без уранов газ, докато позволява до 5060 центрофуги в обекта "Натанз" да обогатяват уран.

Центрофуга IR-6 може да произвежда уран 10 пъти по-бързо от IR-1, според ирански представители. Ирански учени работят върху прототип IR-9, който действа 50 пъти по-бързо от IR-1.

Иран в момента обогатява уран с чистота до 4,5%, което в нарушение на споразумението, тъй като ограничението е до 3,67%. Нивото от 3,67% е достатъчно за развитието на ядрения сектор за мирни цели, но е далеч под нивата от 90% за създаване на атомно оръжие. Нивото от 4,5% е достатъчно да помогне за задействане на реактора за ядрена енергия в централата "Бушер", която е единственият АЕЦ в страната. Преди ядреното споразумение Иран достигна ниво на обогатяване на уран до 20%.

Техеран произвежда нискообогатен уран до 5 килограма на ден, след като преди произвеждаше по 450 грама. Иран има над 500 килограма нискообогатен уран. Ограничението в сделката е до 300 килограма.