Съединените щати наложиха санкции срещу девет души за връзки с върховния лидер на Иран аятола Али Хаманеи, включително неговия началник на щаба, един от синовете му и ръководителят на съдебната система на Иран, съобщиха от Министерството на финансите на САЩ, предаде "Ройтерс".

САЩ също санкционира Генералния щаб на въоръжените сили на Иран, се казва в декларацията, която идва 40 години след като Иран завзе посолството на САЩ в Техеран, като взе за заложници над 50 американци.

"Днес Министерството на финансите е насочено към избраните длъжностни лица, които обграждат върховния лидер на Иран, аятола Хаманеи и прилагат неговите дестабилизиращи политики", заяви в изявление министърът на финансите на САЩ Стивън Мнучин.

"Тези лица са свързани с широк спектър от злокачествено поведение от режима, включително бомбардировки на американските морски казарми в Бейрут през 1983 г. и Аржентинската израелска взаимна асоциация през 1994 г., както и изтезания, извънсъдебни убийства и репресии на цивилни лица", добави Мнучин.

Иран отбелязва 40 г. от превземането на посолството на САЩ със „Смърт на Америка”

Иран отбелязва 40 г. от превземането на посолството на САЩ със „Смърт на Америка”

Държавната телевизия показа тълпи по улиците около бившата дипломатическа мисия

Тези, срещу които са насочени санкциите на САЩ, включват началника на щаба на Хаманеи Мохамед Мохамади Голпаегани, както и Вахид Хаганян, за които ведомството заяви, че "е посочен като дясната ръка на върховния лидер".

Ебрахим Раиси, който Хаманеи назначи през март 2019 г. да ръководи съдебната система на Иран, и Мойтаба Хаменей, вторият син на Хаманеи, също бяха санкционирани, съобщи Министерството на финансите.

Американските санкции блокират всяко имущество или интереси, контролирани от САЩ, притежавани от тези, на които са насочени, и забраняват на никого или други образувания в Съединените щати да се занимават с санкционираните.