Съединените щати не са заинтересовани да сложат край на войната в Украйна. Това заяви във вторник върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей, цитиран от "Ал Джазира". 

Според него, войната е започната от НАТО.

"САЩ всъщност започнаха войната в Украйна", каза той по време на реч във вторник в Машхад. САЩ създадоха основата за тази война, за да разширят НАТО на изток."

По думите му, САЩ печелят най-много от войната в Украйна.

"Бедните хора в Украйна са изправени пред проблеми, а компаниите за производство на оръжия в САЩ се възползват, така че няма да се съгласят с прекратяването на войната."

Морски учения на Русия, Китай и Иран

Морски учения на Русия, Китай и Иран

Военни маневри в Арабско море

Той подчерта позицията на Техеран, че не е участвал във войната, отричайки твърденията на Запада, че Иран е доставил въоръжени дронове, които Русия е използвала в конфликта.

През последните месеци западните правителства наложиха множество санкции на ирански организации и служители въз основа на обвинения за въоръжаване на Русия. Хаменей е казал на Владимир Путин по време на посещение в Техеран през юли, че НАТО щеше да започне войната, ако руският президент "не е поел инициативата".

САЩ с нови санкции срещу китайски фирми, работещи с Иран

САЩ с нови санкции срещу китайски фирми, работещи с Иран

Зради подкреба с компоненти за дронове, които стигат и до Русия

По време на речта си във вторник Хаменей призна, че връзките със Запада все повече се разклащат, но каза, че Техеран намира съюзници другаде.

"Да, отношенията ни със западняците бяха отслабени. Нямахме отношения с американците, а отношенията ни с Европа бяха отслабени. Но ние укрепихме отношенията си с Азия на 100 процента и ще продължим така", каза той.

Припомняме, че по-рано този месец Иран, Русия и Китай започнаха и съвместни морски военни учения.