Той беше политик, който формира Германия. Държавник, който допринесе за обединението на страната. Целият свят се възхищаваше на неговия дипломатически усет. Ханс-Дитрих Геншер почина на 89-годишна възраст, съобщава Дойче веле.

"Скъпи сънародници, ние пристигнахме тук, за да Ви съобщим, че Вашето отпътуване днес..." Това забележително изречение на Ханс-Дитрих Геншер ще остане в съзнанието на много германци завинаги. Геншер произнася тези думи на 30 септември 1989 година от балкона на германското посолство в Прага. Краят на изречението потъва във възторжените викове на множеството източногерманци, избягали от ГДР, които от няколко дена къмпингуват в посолството на Федерална република Германия в чешката столица. По-късно Ханс-Дитрих Геншер ще каже, че това е бил най-вълнуващият момент в неговата политическа кариера. "Часовете в германското посолство в Прага спадат към най-вълнуващите мигове в моя живот. Бяхме премалели от вълнение".


Блестящ дипломат и майстор на комуникацията

През живота си Ханс-Дитрих Геншер заема много политически постове, но нито един от тях не го е белязал така много, както постът на външен министър. Още в началото, през 1974, когато поема този пост, Геншер се застъпва неуморно и с блестящ дипломатически такт за прекратяването на Студената война. В реч пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк през 1975 година той заявява следното: "Нашата цел е да работим за мира в Европа, в която германският народ да си възвърне единството и свободното самоопределение".

Мотото на Ханс-Дитрих Геншер гласеше: "Важен е човекът насреща ти. Трябва да го изслушваш, да се ангажираш и да говориш с него". С тази стратегия Геншер можеше да настъпва масирано - така, както през 1979 година най-остро критикува съветската инвазия в Афганистан. От друга страна, благодарение на дипломатическото си умение, той успяваше да остане добър събеседник. Звездният час на Геншер като външен министър настъпи в момента, когато се забеляза обрат в политиката на Москва, която допусна вътрешни реформи в страните от Варшавския договор. Геншер използва това развитие, за да предизвика преосмисляне у политическото ръководство на ГДР.

Протестите на хората, които настояваха за повече свобода и хилядите граждани на ГДР, които се бяха събрали в посолствата на Федералната република в Унгария и Чехия, дадоха допълнителен тласък на неговия призив. С обединението на Германия една отколешна мечта на Ханс-Дитрих Геншер се сбъдна. Още повече, че той самият произхожда от Източна Германия. "Дебеланкото с големите уши", както с любов го изобразяваха карикатуристите, е роден през 1927 година в Хале. Като член на германската либералнодемократична партия, той преживява първоначалната фаза на комунистическия режим в ГДР. През 1952 година Ханс-Дитрих Геншер се установява в Бремен и става адвокат.


Тежките мигове на една политическа кариера

От 1969 до 1974 година Геншер е министър на вътрешните работи в правителството на канцлера Вили Бранд. По негово време палестинските терористи извършват и нападението срещу израелския олимпийски отбор на Олимпийските игри в Мюнхен през 1972 година. При опита за освобождаване загиват взетети за заложници израелски спортисти, един германски полицай и петима терористи. "Това беше най-ужасният ден през дългия ми мандат като член на правителството", ще каже Геншер по-късно. Навремето той се опитва да съдейства за освобождаването на заложниците по мирен път.


Нов пост - нови предизвикателства

От 1974 до 1992 година Ханс-Дитрих Геншер е министър на външните работи и вицеканцлер. Първо в правителството на канцлера-социалдемократ Хелмут Шмид. През 1982 година той обръща гръб на тази коалиция и се присъединява към съюза между ХДС/ХСС. Много негови съпартийци го кртикуват остро за тази стъпка. Самият той казва, че е взел решението много трудно, още повече, че цени Хелмут Шмид като силна личност. Критиките срещу неговия стил на ръководство се усилват и той подава оставка от председателския пост на партията на свободните либерали през 1985 година. Въпреки това остава верен на либаралите и от 1992 година е почетен председател на партията.

През 1992 година Ханс-Дитрих Геншер се оттегля от активната политика. Много карикатуристи останаха разочаровани от това негове решение, защото политикът Геншер беше техен любим мотив. Списанието "Титаник" създаде един "Геншмен" - с препратка към героя от комиксите Батман списанието представи Геншер като спасител на света, който се справя с всяка кризисна ситуация.

Ханс-Дитрих Геншер почина на 89 години. Той остава в съзнанието на мнозина като един от малкото германски държавници с международна слава.