Премиерът на Ливан Саад Харири ще запази позицията си, а политическата криза в страната ще бъде разрешена "в рамките на дни". Това обяви ливанският президент Мишел Аун в интервю за италианския вестник "Ла Стампа".

Аун допълнил пред медията, че политическата криза, предизвикана от шокиращото съобщение за оставка от страна на Харири, и последващото решение на министър-председателя да отложи оттеглянето си "определено ще бъде разрешена в рамките на дни".

Харири отлага оставката си след среща с ливанския президент

Харири отлага оставката си след среща с ливанския президент

Преди да се завърне в Ливан той посети Франция, Египет и Кипър

Президентът добавил, че "тъкмо приключихме обсъжданията с всички политически сили в страната. Постигнато беше широко споразумение".

Аун пристигна в Рим днес сутринта за официално тридневно посещение в Италия по покана на италианския си колега Серджо Матарела. Двамата се очаква да обсъдят скорошните събития в Ливан и в Близкия изток.

Ливанският президент ще се срещне и с премиера на Италия Паоло Джентилони, както и с членове на ливанската общност в Рим.

Президентът на Ливан обвини Саудитска Арабия в агресия

Президентът на Ливан обвини Саудитска Арабия в агресия

За първи път държавният глава публично обявява, че Харири е задържан

Харири обяви оставката си на 4 ноември в телевизионно обръщение, излъчено от саудитската столица Рияд. На 22 ноември, след завръщането си в Бейрут след 18-дневно отсъствие, той се съгласи да отложи оставката си по молба на Аун.

След завръщането на Харири в Ливан, политическото ръководството на страната положи съгласувани усилия да се ангажира в диалог за постигане на политическо споразумение и да позволи на правителството да възобнови работата си.