Ливанският премиер Саад ал-Харири отлага оставката си след разговор с президента на Ливан Мишел Аун, съобщава АП.

"Подадох днес моята оставка на президента Аън и той ме убеди да изчакам преди да го направя и да я задържа докато не установим повече диалог за причините и политическата обстановка и аз се отзовах", коментира Харири в телевизионно изявление след завръщането си в Бейрут снощи, повече от две седмици след като замина за Саудитска Арабия и подаде оставката си там.

Оставката на Харири на 4 ноември не беше приета от президента Мишел Аун, който заяви, че иска да чуе първо Харири лично. Не беше ясно дали Харири ще настоява за оставката си, ще преговаря за условия за  преназначаване или ще оттегли оставката си.

Телевизионната оставка на Харири от Саудитска Арабия предизвика политическа и дипломатическа криза, тъй като ливански официални лица обвиниха монархията в принуда да подаде оставка и че го държат в продължение на дни.

Ливан смята, че Харири е държан насила в Саудитска Арабия

Ливан смята, че Харири е държан насила в Саудитска Арабия

Саудитска Арабия и сътрудник на Харири отхвърлят съобщенията, че е под домашен арест

Премиерът определи Иран и Хизбула за намеса в региона като причина за решението му да се оттегли, а също цитира и опасения за собствената си безопасност в Ливан. А Хизбула е партньор в коалиционното правителство, създадено от Харири преди една година.

Харири оттогава запази мълчани, а ливанците се надяват, че пристигането му в Ливан ще помогне да се изяснят мистериозните обстоятелства около необичайната му оставка.

Оставката му предизвика размирици и тревога, че малката страна, която се радва на относително спокойствие, отново ще бъде привлечена в челните редици на засилващото се регионално съперничество между Саудитска Арабия и Иран.

Това постави началото на международни усилия, водени от Франция, за да се възстановяви деликатният политически ред в страната.

Харири напусна Саудитска Арабия и замина за Париж в събота по покана на френския президент Емануел Макрон. Преди да отпътува към Бейрут, той мина и през Египет и Кипър. Харири пристигна в Бейрут с частен самолет от Кипър във вторник вечерта след среща с кипърския президент Никос Анастасиадис.

Часове след завръщането си в страната след почти три седмици озадачаващо отсъствие, Харири участва в честванията на Деня на независимостта, първата му официален поява, след изненадващата му оставка.

Саад Харири кацна в Бейрут

Саад Харири кацна в Бейрут

Оттеглянето на премиера хвърли Ливан в политическа криза

Харири се появи на трибуната на парада с Аун и председателя на парламента Набих Бери. Дори ако оставката му бъде приета в някакъв момент, Харири все още ще бъде министър-председател, докато не бъде създадено ново правителство. Харири изглежда усмихнат след кратък разговор с Аун, докато в предишни негови изяви след оставката изглежда най-вече напрегнат, уморен или тъжен.

Плакати са издигнати около Бейрут и други градове, посрещащи завръщането на Харири. Съобщението, че той се оттегля, бе последвано от остра саудитска реторика срещу ХизбулаХизбула се бори на страна на сирийския Башар Асад в шестгодишната гражданска война в страната, където много от враговете на Асад са опозиция, подкрепена от Саудитска Арабия. Монархията вярва, че Хизбула също съветва бунтовниците на Хути, които водят война срещу правителството на Саудитска Арабия, а Хизбула отрича.

От своя страна Хизбула смята, че Саудитска Арабия иска нестабилност в Ливан и ги обвинява в партньорство с Израел, за да започне война с Ливан. Харири, в единственото си интервю след обявяването на оставката, заяви, че може да я оттегли, ако може да се стигне до сделка с опонентите му за отдалечаването на Ливан от регионалните конфликти.

Израел призна, че поддържа тайни контакти с арабските страни

Израел призна, че поддържа тайни контакти с арабските страни

Саудитското правителство не е отговорило на коментара на израелския енергиен министър

В Кайро Харири заяви, че е имал дълъг разговор с президента на Египет Абдел Фатах ел-Сиси "за стабилността на Ливан и за необходимостта ни като ливанци да пазим разстояние от регионалните проблеми". Ал-Сиси и френският президент Еманюел Макрон твърдят, че се опитват да посредничат за решение, което ще включва връщане на оставката на Харири.