Ливан смята, че Саудитска Арабия държи насила водещият сунитски мюсюлмански политик Саад ал-Харири, съобщава "Ройтерс". 

Ливан планира да работи с други държави, за да си осигури завръщането му в страната. Харири подаде оставка като премиер в събота с декларация, прочетена от Саудитска Арабия и остави Ливан в дълбока политическа криза и в челните редици на регионалната борба между Саудитска Арабия и Иран.

Внезапната оставката доведе до широко разпространени спекулации в Ливан, че е заловен и е принуди да се оттегли.

Премиерът на Ливан неочаквано хвърли оставка, страхува се за живота си

Премиерът на Ливан неочаквано хвърли оставка, страхува се за живота си

Имало заговор за убийството му

Саудитска Арабия и сътрудник на Харири отхвърлят съобщенията, че е под домашен арест, но самият той не е правил никакви изявления, в които да отрича, че свободата му е ограничена.

Саудитска Арабия твърди, че подкрепяната от Иран  "Хизбула", "отвлича" политическата система. В речта, с която подава оставка, Харири атакува Иран и "Хизбула" за размириците в арабските държави и съобщава, че се страхува от покушение.

Снимка 322674

Източник: EPA/БГНЕС

"Ливан се опитва да поиска от чужди и арабски държави да окажат натиск върху саудитския режим да освободи министър-председателя Саад ал-Харири", заявява служител на ливанското правителство и допълва, че Харири все още е премиер на Ливан.

"Задържането на Харири и ограничаването на свободата му в Рияд е атака срещу ливанския суверенитет, нашето достойнство е неговото достойнство. Ще работим с (чужди) държави, за да го върнем в Бейрут", допълва служителят.

ЕС потвърждава подкрепата си за стабилност в Ливан

ЕС потвърждава подкрепата си за стабилност в Ливан

Хизбула обвини Рияд, че принуждава Харири да подаде оставка