Европейският съюз заяви, че отново потвърждава подкрепата си за стабилността и единството на Ливан след като оставката на премиера Саад ал-Харири в събота остави страната в криза, съобщава "Ройтерс".

В изявление посланиците на ЕС призовават всички страни "да се стремят към конструктивен диалог" и да продължат усилията си за укрепване на ливанските институции и да се подготвят за парламентарни избори в началото на 2018 г. в съответствие с конституцията.

Премиерът на Ливан неочаквано хвърли оставка, страхува се за живота си

Премиерът на Ливан неочаквано хвърли оставка, страхува се за живота си

Имало заговор за убийството му

Оттеглящият се премиер на Ливан Саад ал-Харири е на кратко посещение в Обединените арабски емирства и Саудитска арабия въпреки задълбочаващата се криза в страната и увеличаването на регионалното напрежение, предизвикано от изненадващата му оставка.

Кабинетът на Харири съобщава, че е посетил Абу Даби във вторник и след това се е върнал в Рияд, но не се посочва причината за пътуването. Няма информация и кога ще се върне у дома. Хизбула обвини Рияд, че принуждава Харири да подаде оставка. 

Иранският президент Хасан Рохани коментира, че единството на ливанския народ ще гарантира, че външните борби и регионалните проблеми могат да бъдат преодолени, съобщи иранската държавна информационна агенция ИРНА. "Иран ще направи всичко по силите си, за да укрепи стабилността на Ливан", допълват от ИРНА.