Хърватия и Словения не успяват да постигнат компромисно решение за граничния спор по време на преговорите. Словения се зае с изпълнение на решението на международния съд, което Хърватия отхвърля като невалидно, съобщава "Ройтерс".

Постоянният арбитражен съд през юни постанови, че по-голямата част от района на Пиранския залив, споделян между двете съседи, е в териториалните води на Словения и че Словения трябва да има морски коридор през водите на Хърватия до международни води.

Шестмесечният краен срок на Хагския съд за изпълнение на решението от страна на съда изтича на 29 декември. Хърватия отхвърля решението, заявявайки, че се оттегля от процеса поради нарушаването на арбитражната процедура от страна на Словения.

"Ние възнамеряваме да изпълним решението и очакваме Хърватия да направи същото", каза на пресконференция словенският премиер Миро Серар след преговори в Загреб с хърватския си колега Андрей Пленкович.

"Словения ще започне изпълнението, където може да го направи сама и ще потърси диалог и сътрудничество от Хърватия, където тя не може да действа сама", коментира Серар.

П съобщи, че решението не е задължително за Хърватия, която се оттегли от арбитражния процес, след като запис показа, че словенски съдия от арбитражния комитет неправилно е разменил поверителна информация с правителството в Любляна. Съдът призна арбитражното нарушение, но стигна до заключението, че не е достатъчно сериозно да се спре делото.

Словения и Хърватия не успяха да се разберат по териториалния спор

Словения и Хърватия не успяха да се разберат по териториалния спор

Хърватите не признават решението на международни арбитраж

"Въпросът за границите е отворен въпрос за Хърватия", коментира Пленкович, като добави, че Хърватия е предложила на Словения правна рамка за нови преговори по границите. Церар отхвърля идеята, заявявайки, че арбитражното решение е окончателно за Словения.

Пленкович предупреди, че "едностранните актове, биха могли да причинят инциденти по границите". 

Спорът многократно пречи на присъединяването на Хърватия към ЕС. Едва след като двете страни се договориха за арбитраж, Загреб получи достъп до блока през 2013 г. Съдът постанови, че Словения трябва да притежава повечето от зоната на Пиранския залив като териториални води.

Освен това трибуналът създаде коридор с ширина от 2,5 морски мили и дълъг 10 морски мили през хърватски води, за да даде достъп на Словения до международни води.