Хърватският президент Зоран Миланович каза, че не симпатизира на Израел заради репресивните му действия в Газа след атаките на "Хамас" миналия уикенд и разкритикува издигането на израелското знаме в неговата страна, пише европейската редакция на "Политико".

В коментари пред медиите в четвъртък Миланович нападна Израел за неговите ответни удари в Газа, които досега са убили повече от 1500 души според здравното министерство на Газа, и нарече решението на хърватското външно министерство да издигне израелското знаме пред сградата си в солидарност със страната "идиотски ход".

"С цялата ми симпатия към Израел, която за съжаление те загубиха в рамките на 15 минути... няма място за други знамена в Хърватия, освен в строго регламентирани ситуации", каза Миланович. "Осъдих убийствата [на "Хамас"], дори изразих отвращение, но правото на защита не включва правото на отмъщение и убийството на цивилни", добави той.

Ударите на Израел срещу Газа дойдоха в отговор на вълна от атаки на бойци на "Хамас", които нахлуха през границата, убиха повече от 1200 души и взеха около 150 заложници обратно в Газа.

Миланович също каза, че ще свали знамената на ЕС и НАТО в президентския си офис под хърватското, като каза, че те "не са еквивалентни" и затова не трябва да бъдат окачени на едно и също ниво.

Избран за президент през 2020 г., Миланович преди това беше министър-председател на Хърватия между 2011 и 2016 г.

Миланович е правил противоречиви изказвания и в миналото, от сравняването на украинското патриотично скандиране "Слава на Украйна" с нацистки поздрав до заплахата да изтегли хърватските войски от силите на НАТО, разположени в Източна Европа.

Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове за Украйна

Президентът на Хърватия разкритикува доставките на танкове за Украйна

Според Зоран Миланович е лудост да се вярва, че Русия може да бъде победена в конвенционална война