Ръководителят на ливанското движение "Хизбула" Хасан Насрала заяви днес, че настоящите ѝ операции по южните граници откриват "историческа възможност" за Ливан да освободи земите си, окупирани от Израел.

Цял Ливан ще бъде изложен на риск, ако "Хизбула" не реагира на убийството на заместник лидера на палестинското ислямистко движение "Хамас" Салех ал Арури в Бейрут, цитира думите му "Ройтерс". "Цял Ливан ще бъде изложен на милостта на израелските атаки", са думи на лидера. Една война обаче би предложила и на "ислямската съпротива в Ирак" възможността да се отърве от американското присъствие в страната.

По думите му, убийството променя характера на конфликта с Израел и  отговорът е "неизбежен".

"Отговорът на случилото се в южното предградие на Бейрут е неизбежен. Няма да кажа време и място. Войната днес, добави той, е не само за Палестина, но и за Ливан и неговия юг, по-специално региона на юг от река Литани."

Насрала отчете, че са проведени около 670 военни операции на ливанско-израелската граница от 8 октомври насам, като "Хизбула" е унищожила "голям брой израелски превозни средства и танкове". Той твърди, че групировката е ранила около 2000 израелски войници при удари по границата между Ливан и Израел през последните три месеца.

"Хизбула" е загубила 129 бойци, според собствените данни на групата, докато Израел официално твърди, че е загубил девет войници.

"За тези, които искат да знаят защо се бием на южния фронт, сме длъжни да отговорим. Има две цели на този фронт: оказване на натиск върху врага и неговото правителство да спрат агресията срещу Газа. Втората цел е да се намали натискът върху съпротивата срещу "Хамас" в Газа", заяви още той.

Насрала обвини Израел, че прикрива броят на жертвите, за да избегне регионалната война, но и заплаши жителите на Северен Израел, че те ще бъдат първите, които ще платят цената, ако се стигне до такава.

Според него Съединените щати разширяват войната в региона чрез нападенията си срещу йеменската ислямска съпротива в Червено море.

Това е втората реч на Хасан Насрала от началото на конфликта между "Хамас" и Израел от началото на октомври месец. Първи път той говори в реч, която се очакваше да покаже дали неговата групировка ще започне война срещу Израел на 3 ноември.

Красноречивите недомлъвки на Хасан Насрала

Красноречивите недомлъвки на Хасан Насрала

Тел Авив чудесно знае, че истинската опасност идва не от юг, а от север, където, в Южен Ливан е базирана шиитската Хизбула

Преди това стана ясно, че Ливан подава жалба срещу Израел в Съвета за сигурност на ООН, пише Der Srandard.

В нея Израел е обвинен, че във вторник е изстрелял общо шест ракети към столицата Бейрут, за да убие Салех ал-Арури. Ливанското въздушно пространство също е било нарушено за тази цел, както се случва и при атаки срещу проирански милиции в Сирия.

Израел предупреди, неговата армия е готова за всяка възможност.