Косовското правителство е удовлетворено от темповете, с които се признава независимостта на държавата.

Това заявява премиерът Хашим Тачи в изказване пред депутатите по повод на одобрението на конституцията от страна на Европейския съюз.

"Зная, че в Белград отчитат преди всичко държавите, които още не са признали независимостта ни, но трябва да мислим за всички тези, които признаха суверенно и независимо Косово", заявява Тачи, цитиран от агенция Новости.

По думите му признаването от страна на 30 страни в света, между които световни сили, няма аналог и е единственият такъв случай за последните 30 години.

Заедно с това премиерът отчете като разбираема позицията на много от страните, които са съседни на Косово, и с изключение на Албания. "Това е позиция на въздържание и да не бързат с официалното признаване", посочва Хашим Тачи.

На обсъжданията в Букурещ Русия и НАТО не постигнаха напредък по проблема Косово, но има прогрес. Това заяви генералния секретар на НАТО Яп де Хоп Схефер на пресконференция след приключване на срещата.
 

"Не мога да кажа, че се наблюдава съществен пробив, но има формулиране на позиции, по които ние ще продължаваме да работим", коментира Схефер.
По думите му на срещата НАТО - Русия са били обсъдени конкретни въпроси и дискусията е била откровена и открита.

„Никой не скри своите карти и настройката беше позитивна", определи генералния секретар на НАТО.

Припомняме, преди да започне Срещата на високо равнище на НАТО в Букурещ външният министър на Русия Сергей Лавров заяви, че страната му като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН ще приложи всички механизми, за да възпре Косово по пътя му към международна интеграция.  

Независимостта на Косово до този момент са признали 36 държави: Австралия, Австрия, Афганистан, Албания, Белгия, Великобритания, Унгария, Германия, Холандия, Дания, Ирландия, Италия, Исландия, Канада, Коста-Рика, Латвия, Лихтенщайн, Люксембург, Малайзия, Монако, Норвегия, Перу, Полша, Сенегал, Словения, САЩ, Турция, Финландия, Франция, Хърватия, Швейцария, Швеция, Естония, Южна Корея, Япония и нашата държава - България.
От големите държави, които официално обявиха отказа си да признаят Косово, са Русия, Китай, Индия, Испания и Гърция.