Либертарианецът Хавиер Милей от партията "Свобода напред" печели президентските избори в Аржентина. Това показват предварителните резултати от гласуването, цитирани от АФП.

Според Националната избирателна камара на страната, след преброяване на повече от 94% от гласовете, Милей е получил над 55% от гласовете (повече от 13,78 милиона).

Неговият съперник, министърът на икономиката Серхио Маса, представляващ управляващата лявоцентристка коалиция Съюз за родината, призна победата на Милей още преди да бъдат обявени официалните резултати.

"Милей е президентът, избран за следващите четири години", каза Маса и добави, че вече се е обадил на Милей, за да го поздрави.

Новият президент ще встъпи в длъжност на 10 декември и ще служи до края на 2027 г.

По време на президентската кампания Милей заяви, че ако бъде избран, ще проведе безпрецедентна политическа и икономическа реформа. По-специално той обеща да доларизира икономиката.

Крайнодесният Хавиер Милей победи изненадващо на първичните избори в Аржентина

Крайнодесният Хавиер Милей победи изненадващо на първичните избори в Аржентина

Хавиер Милей бе смятан за аутсайдер, пеещ рок

Милей каза още, че ще намали държавните разходи, като закрие аржентинските министерства на културата, образованието и културното многообразие и ще премахне държавните субсидии.

В момента Аржентина е в трудна икономическа ситуация, инфлацията в страната достигна 143%.