Гласоподавателите в Аржентина наказаха двете основни политически сили в страната на първичните избори в неделя, 13 август, коментираха анализатори пред СиЕнЕн.

Те поставиха на първо място Хавиер Милей, който бе смятан за аутсайдер, пеещ рок. Неговият резултат обещава големи сътресения при надпреварата за президентските избори през октомври.

Президентът на Аржентина поиска импийчмънт на председателя на Върховния съд

Президентът на Аржентина поиска импийчмънт на председателя на Върховния съд

Коалицията на Алберто Фернандес няма обаче необходимата подкрепа от две трети

След преброяване на около 90% от бюлетините, крайнодесният икономист Хавиер Милей получава 30.5% от гласовете. Зад него остават консервативният опозиционен блок "Заедно за промяна" с 28% подкрепа и управляващата коалиция - с 27% от гласовете.

Така на президентските избори през октомври освен Милей отиват бившият вътрешният министър Патрисия Булрич от консервативната десница, която е втора с 28% от гласовете, и настоящият министър на икономиката, лявоцентристът Серхио Маса, получил 27% от гласовете.

Според анализатори резултатът е очакван - в Аржентина инфлацията е 116 процента, а четирима от всеки 10 души живеят в бедност.

Аржентински вицепрезидент осъдена за корупция

Аржентински вицепрезидент осъдена за корупция

Нови обвинения

Гласуването на първичните избори е задължително и е на практика генерална репетиция за парламентарните избори на 22 октомври, като дава представа и кой е възможният фаворит на президентските пост.

Изборите през октомври ще бъдат ключови за Аржентина, която е един от най-големите износители на соя в света, на царевица и говеждо месо. Те ще са важни и заради водените в момента преговори за сделка за дълг от 44 милиарда долара с Международния валутен фонд.

Икономическата криза, с която много от основните политически партии не успяха да се справят, остави много от аржентинците силно разочаровани. При такава ситуация Милей имаше шанса да каже на младите избирателите тъкмо онова, което те искаха да чуят.