Кандидатката на Демократическата партия за Белия дом Хилари Клинтън има значителна преднина пред конкурента си от Републиканската партия Доналд Тръмп. Това показва ново проучване сред избиратели между 18 и 34 години, публикувано от USA Today.

Предпочитание към Клинтън са заявили 56 на сто срещу 20 на сто за Тръмп.   

При възможност за избор между четирима кандидати кандидатката на демократите печели 50% от симпатиите, кандидатът на републиканците 18%, представителят на либертарианците Гари Джонсън – 11%, а номинираната от Зелената партия Джил Стейн – 4%. 18% от избирателите под 35 години са заявили, че няма да гласуват или още не са решили кого ще подкрепят.

Според данните от изследването, половината от младите американци изразяват предпочитание към демократите, 20 на сто – към републиканците, 17 на сто се определят като независими, 12 на сто са изразили предпочитание към други партии или не могат да се  определят политически.

Посочва се също, че 72% от симпатизантите на сенатора от Върмонт Бърни Сандърс, който също претендираше за номинацията на демократите, ще подкрепят Клинтън, докато 11% ще гласуват за Тръмп, а 6% не са взели решение.  

Проучването у проведено между 5 и 10 август. Допустимата статистическа грешка е 4.6%.