Американският държавен секретар Хилари Клинтън може да напусне поста си през 2012 г., за да се кандидатира за шеф на Световната банка.

Това съобщава агенция Ройтерс, като се позовава на няколко източника от обкръжението на Клинтън.

Според един от източниците президентът Обама вече е подкрепил желанието на Клинтън да издигне кандидатурата си. Неизвестно е обаче дали вече има макар и формално съгласие на президента. Представител на Белия дом отказа коментар по въпроса.

Говорителят на Клинтън Филип Рейнс обаче опроверга информацията, че държавният секретар на САЩ планира да започне работа в Световната банка, както и че въпросът е бил обсъждан в Белия дом.

"Това е 100% невярно. Ройтерс греши. Държавният секретар Хилари Клинтън не води никакви преговори за влизане в Световната банка нито с президента, нито с Белия дом, нито с който и да било. Тя заяви, че няма никакъв интерес към тази работа и не би заела този пост, дори ако й го предложат", каза Райнс.

Директорът на Световната банка Робърт Зелик, чийто мандат изтича през 2012 г., заяви, че иска американците да вземат по-голямо участие в управлението на институцията.

Преди време самата Клинтън заяви, че не възнамерява да остава на поста държавен секретар повече от 4 години.