Фаворитът на демократите за президент на САЩ Хилари Клинтън отхвърли разполагането на американски войски в Сирия и Ирак срещу терористичната групировка ИДИЛ ("Даеш").

„В този момент не мога да си представя каквито и да е обстоятелства, при които ще се съглася да го направя... Аз съм съгласна с президента Обама да не изпраща американски войски обратно в Ирак или Сирия,” заявява Клинтън в интервю за CBS News.

Бившият държавен секретар на САЩ твърди, че извършването на въздушни удари, както и обучението и подпомагането на регионална армия е най-ефективният начин за побеждаването на екстремистите от "Даеш". 

Според нея разполагането на сухопътни войски в Близкия изток ще осигури на терористите „нов инструмент за набиране на джихадисти”.

Предвожданата от САЩ международна коалиция от над 60 държави извършва въздушни удари в продължение на повече от година в Ирак и Сирия срещу „Даеш”. Русия осъществява въздушни удари от септември насам срещу различни терористични групировки в Сирия по искване на президента Башар Асад.

През октомври американският президент Барак Обама потвърди, че САЩ няма да изпращат сухопътни войски в Сирия, за да се присъединят в операцията срещу „Даеш”.