Хиляди хора са побегнали към турската граница от последната голяма крепост на опозицията в Северозападна Сирия заради интензивни бомбардировки от руските сили и сирийската армия. Това съобщават местни жители и спасители, цитирани от "Ройтерс".

Била е видяна дълга редица от превозни средства, напускащи контролирания от опозицията град Маарат ал Нуман, който е поел основната тежест от нападенията, които са включвали въздушни удари.

Путин и Макрон обсъдиха Сирия

Путин и Макрон обсъдиха Сирия

Русия и Франция сближават позиции

"Изселват се хиляди хора. Това е хуманитарна катастрофа. Виждаме хора, които се разхождат по улиците, и хора, които чакат до домовете си за автомобили, които да ги откарат", уточнява Осама Ибрахим, спасителен работник от Маарат ал Нуман.

При въздушните удари са загинали шестима души в Маарат ал Нуман и още 11 души в селата в района.

Междувременно Сирийският център за наблюдение на правата на човека, чието седалище е във Великобритания, обяви, че при сблъсъци между силите на сирийския режим и въоръжени групировки са били убити повече от 60 души и от двете страни през последните 24 часа, въпреки призивите на ООН за деескалация.

Според Сирийския център 38 джихадисти и съюзени с тях бунтовници са били убити в сраженията със силите на режима в северозападната провинция Идлиб от вчера вечерта насам.

Русия и Сирия започват съвместни военни учения в Средиземно море

Русия и Сирия започват съвместни военни учения в Средиземно море

Целта е по-добра координация в борбата срещу международния тероризъм

Стотици хора бяха убити тази година при нападения над жилищни райони в провинцията, показват данните на ООН, въпреки че военната кампания на Сирия и Русия, започната в края на април, беше прекратена през август след сключване на крехко примирие.

Сирийските държавни медии уточниха, че сирийската армия е настъпила в няколко села югоизточната част на Идлиб.

Бунтовниците, които твърдят, че руските и сирийските сили провеждат тактиката на "изгорената земя", докато напредват, казаха, че превзетите села включват Ум Джалал в южната част на Идлиб и Рабеа и Харбия в източната част на провинцията.

Русия и сирийската армия, която е лоялна на президента Башар Асад, отричат обвиненията за безразборни бомбардировки срещу цивилни райони и твърдят, че се сражават с ислямистки бойци, вдъхновени от "Ал Кайда".

Ердоган скастри мюсюлманските страни, не го подкрепяли за презаселване на бежанците в Сирия

Ердоган скастри мюсюлманските страни, не го подкрепяли за презаселване на бежанците в Сирия

По-загрижени били за изпращането на оръжие в Сирия, отколкото за подкрепата на плановете на Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който миналия септември постигна споразумение с Русия за ограничаване на бойните действия и чиято страна се разглежда от много цивилни в опозиционни райони като защитник, предупреди за подновен бежански приток.

Ердоган заяви вчера, че 50 000 души са избягали от Идлиб. Той не уточни дали някои от бягащите са влезли в Турция.