Хиляди пропалестински демонстранти излязоха в центъра на Лондон в събота с искане британското правителство да призове за прекратяване на огъня, след като израелската армия разшири своите въздушни и наземни атаки срещу ивицата Газа.

Шествието е организирано от Кампанията за солидарност на Палестина, като протестът е предвидено да приключи пред сградата на парламента, след като премина покрай офиса на премиера Риши Сунак.

Повтаряйки позицията на Вашингтон, правителството на Сунак спря да призовава за прекратяване на огъня, а вместо това се застъпи за хуманитарни паузи, за да позволи на помощта да достигне до хората в Газа.

Великобритания подкрепи правото на Израел да се защитава след нападението на 7 октомври от групировката "Хамас", което по данни на Израел е убило 1400 души, предимно цивилни.

Според протестиращите "суперсилите в играта не правят достатъчно в момента", предаде Reuters. Демонстрантите призовават за прекратяване на огъня и за опазване човешките права на палестинците.

По-рано външният министър Джеймс Клевърли призова участниците в пропалестинските протести да внимават с дезинформация и манипулация.

Обединеното кралство призова Израел за сдържаност

Обединеното кралство призова Израел за сдържаност

Британският външен министър Джеймс Клевърли каза в събота, че е провел разговори с израелското правителство