Британският външен министър Джеймс Клевърли каза в събота, че е провел разговори с израелското правителство относно задължението му да спазва международното право и да запази живота на цивилни в Газа, както и военните му да проявяват сдържаност.

"Обединеното кралство е ясно и винаги е било ясно, че Израел има право на самозащита и правото да осигури освобождаването на онези, които са били отвлечени на 7 октомври", каза Клевърли на мирната среща в Кайро, организирана от Египет.

"Ние сме също така ясни, че трябва да работим заедно за облекчаване на страданието на палестинския народ в Газа и че действията им са в съответствие с международното право.

"Въпреки невероятно трудните обстоятелства, аз призовах за дисциплина, професионализъм и сдържаност от израелските военни", добави той.

Клевърли каза, че международната общност трябва да работи, за да предотврати ситуацията в Газа да провокира регионален конфликт, като подчерта, че "Хамас" иска именно това.

"Имаме задължение да работим заедно, за да предотвратим нестабилността да погълне региона и да отнеме още повече животи", каза Клевърли.

"Следователно трябва да гарантираме, че "Хамас" няма да спечели. По-скоро трябва да гарантираме, че мирното съвместно съществуване ще спечели."

100 хиляди подкрепиха палестинсксата кауза в Лондон

100 хиляди подкрепиха палестинсксата кауза в Лондон

Призовават за незабавно прекратяване на огъня в Газа