Около 100 000 души се присъединиха към пропалестинска демонстрация в центъра на Лондон в събота, за да поискат незабавно прекратяване на огъня в Газа след атаката на Хамас срещу Израел преди две седмици, предава "Ройтерс".

Скандирайки "Свободна Палестина", протестиращите преминаха през Лондон, преди да се съберат на Даунинг стрийт, официалната резиденция и офис на британския премиер Риши Сунак.

Полицията изчисли, че 100 000 души са участвали в демонстрацията "Национален марш за Палестина", организирана от Кампанията за солидарност на Палестина.

"Като палестинец, който би искал да се върне у дома един ден, като палестинец, който има братя и сестри в Газа и семейство, ми се иска да можем да направим повече, но протестът е това, което можем да направим в момента", каза жена, пожелала да запази анонимност, пред "Ройтерс".

Полицията предупреди преди марша, че всеки, който показва подкрепа за Хамас, забранена като терористична организация във Великобритания, ще бъде арестуван.

Данни в петък показаха, че има 1353% увеличение на антисемитските престъпления този месец в сравнение със същия период на миналата година, докато ислямофобските престъпления са се увеличили със 140%.

"Това е въпрос, който отдавна стимулира страстите и сега всички виждаме в социалните медии и в нашите общности колко разделяща и поляризираща е станала настоящата ситуация", каза британският външен министър Джеймс Клевърли на мирна среща в Кайро.

Израел призова на гражданите си незабавно да напуснат Египет и Йордания

Израел призова на гражданите си незабавно да напуснат Египет и Йордания

Препоръчва да се избягва престоят във всички близкоизточни или арабски страни