Десетки хиляди израелци отново се събраха на съботен протест в Тел Авив в подкрепа на споразумението за примирие с палестинската групировка "Хамас", за да се позволи освобождаването на заложниците, държани в плен в Газа от 7 октомври.

Демонстрацията се е провела и на фона на заплахата от голямо нападение от "Хизбула" в Ливан.

Организаторите твърдят, че е имало стотици хиляди на протестите в Тел Авив и десетки хиляди в цялата страна, въпреки че няма официални данни за активността.

"Въпреки напрежението на север, стотици хиляди участваха в демонстрациите в Тел Авив, се казва в изявление на Форума на семействата на заложниците в събота вечерта. Народът на Израел гласува в полза на връщането на заложниците чрез сделка - живите заложници за възстановяване, а мъртвите за подходящо погребение в тяхната земя."

Израелци на пореден съботен протест настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

Израелци на пореден съботен протест настояха Нетаняху да върне заложниците от Газа

97 все още се държат в Ивицата Газа, включително 33-ма, за които израелските военни казват, че са мъртви

Демонстрантите обвиниха правителството, че с действията си подпомага "Хамас" и пропилява възможностите за връщане на заложниците. 

В събота вечерта "Канал 12" съобщи, че основна израелска фигура в преговорите е казала на роднини на заложници през последните дни: "Ние сме в средата на последните усилия за съживяване на сделката".

Смята се, че 97 от 251 заложници, отвлечени от Хамас на 7 октомври, остават в Газа, включително телата на най-малко 33-ма загинали.

"Хамас" освободи 105 цивилни по време на едноседмично примирие в края на ноември, а четирима заложници бяха освободени преди това. Осем заложници бяха спасени живи от войските. Телата на 37 заложници също бяха открити, включително трима, убити по погрешка от военните, докато се опитваха да избягат от похитителите си.

"Хамас" също така държи все още двама израелски цивилни, които влязоха в Ивицата през 2014 и 2015 г., както и останките на двама войници, които бяха убити през 2014 г.

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Протестите в Израел продължават