Хиляди излязоха по улиците на главните градове на Израел в събота на пореден протест с искания правителството да направи необходимото за освобождаването на заложниците в Газа, съобщава АФП.

Седмичните митинги се стремят да поддържат натиска върху израелското правителство, обвинявано от критици, че забавя сделката за освобождаване на останалите заложници.

От 251 пленници, заловени по време на атаката на "Хамас" срещу Южен Израел на 7 октомври, която предизвика продължаващата война, 97 все още се държат в Ивицата Газа, включително 33-ма, за които израелските военни казват, че са мъртви.

Публикуваха видео от тунела в Газа, където са били убити шестимата заложници

Публикуваха видео от тунела в Газа, където са били убити шестимата заложници

Говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари посети тунела

По-голямата част от освободените досега заложници бяха освободени по време на едноседмично примирие през ноември. Израелските сили са спасили живи само осем души.

Организаторите на протеста казват, че този месец броят на участниците в протестите се е увеличил след съобщение от израелските власти, че шестима заложници, чиито тела са били открити от войските, са били застреляни от екстремисти в тунел в южната част на Газа.

Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху помоли за прошка, че не е успял да върне у дома шестимата заложници. Така успя да отблъсне нова вълна от гласове в полза на постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа.

Президентът на САЩ Джо Байдън го разкритикува, че е трябвало да положи повече усилия, след като вече близо 11 месеца израелски граждани са държани за заложници от страна на "Хамас".

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Това заяви примиерът по повод намерените убити заложници

Нетаняху бе категоричен: "Никой не е по-отдаден от мен на мисълта за освобождаването на заложниците от мен. Никой няма право да ме поучава по този въпрос."

От разкрит документ, който публикува The Times of Israel, става ясно, че Нетаняху е направил големи промени в сделката за заложници, която е била видяна и подкрепена от Съединените щати.

От копие на предложението, представено на 27 юли, става ясно, че Нетаняху е искал да има постоянно присъствие на израелските отбранителни сили по така наречения Филаделфийски коридор. Той е променил и планове, свързани с Рафах.

Атаката от 7 октомври доведе до смъртта на 1205 души, предимно цивилни, според данни на AFP, базирани на израелски официални данни.

Ответната военна кампания на Израел за унищожаване на Хамас е убила най-малко 41 182 души в Газа, според здравното министерство на територията, управлявана от "Хамас".

Преговорите с посредничеството на Съединените щати, Египет и Катар за постигане на сделка между Израел и "Хамас" са в застой от месеци.

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Семействата на заложниците настояват за подписване на мирно споразумение