Близо 8 000 каталунски демонстранти се събраха пред Европейския парламент в Страсбург тази сутрин в подкрепа на Карлес Пучдемон, съобщава Ла Вангуардия.

Протестиращите развяваха знамена на Каталуния и на Европейския съюз, както и транспаранти с послания като "Свободна Каталуния" или "Пуснете Пучдемон да влезе в ЕП".

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че Съдът на ЕС не е разрешил на сепаратисткия лидер да заеме мястото си на евродепутат, тъй като не фигурира в списъка на Испания с избраните евродепутати.

Съдът на ЕС отряза Пучдемон да стане евродепутат

Съдът на ЕС отряза Пучдемон да стане евродепутат

Тъй като не е включен в списъка на избраните евродепутати на Испания

Снимка 431883

Източник: EPA/БГНЕС

Протестите съвпаднаха с учредителната сесия на новия европейски парламент в Страсбург. Тя обаче започна с празните места на Ориол Жункерас, Карлес Пучдемон и Тони Комин.

Причината е, че Върховният съд на Испания отказа да даде на Жункерас извънредно разрешение да напусне затвора, за да положи клетва като евродепутат на Централния изборен съвет. Останалите двама пък живеят в изгнание в Белгия, тъй като имат издадена заповед за арест от Испания. Поради това те не са се върнали в Мадрид, за да изпълнят необходимите процедури за встъпване в длъжност и съдът на ЕС не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП.

Снимка 431884

Източник: EPA/БГНЕС

ЕП лиши от предварителна акредитация испанските депутати

ЕП лиши от предварителна акредитация испанските депутати

Заради неясния статут на Пучдемон и Комин…