Съдът на ЕС не разреши на каталунският сепаратистки лидер Карлес Пучдемон да заеме мястото си на евродепутат днес, съобщава АФП.

Решението на Съда беше постановено преди днешното началото на учредителната сесия на новия европейски парламент в Страсбург.

Припомняме, Пучдемон беше избран за евродепутат на изборите в края на май. Той обаче живее в изгнание в Белгия, тъй като има издадена заповед за арест от Испания.

Испанската избирателна комисия отказа да предаде на адвокат удостоверението на каталунския политик, че е избран за евродепутат. Според Комисията всички новоизбрани испански евродепутати трябва първо да положат клетва пред конституцията в Мадрид. Тъй като Пучдемон не се е явил обаче, той не е включен в списъка на избраните евродепутати.

Испански съд позволи на Карлес Пучдемон да участва на евровота

Испански съд позволи на Карлес Пучдемон да участва на евровота

В неделя Върховният съд постанови, че няма причина тримата да не участват на изборите

Днешното решение на Съда на ЕС означава, че той няма да може да встъпи в мандата си като евродепутат.

Ако избраните евродепутати не фигурират в списъка на съответната държава, Европейският парламент не може да потвърди, че те легитимно претендират за мястото си в ЕП, съобщават от Европейския съд.

Ако Пучдемон се завърне в Испания обаче, той незабавно ще бъде арестуван заради участието си в опита за отцепване на Каталуния през есента на 2017 г.

ЕП лиши от предварителна акредитация испанските депутати

ЕП лиши от предварителна акредитация испанските депутати

Заради неясния статут на Пучдемон и Комин…