Хиляди мюсюлмани се събраха в джамията Ал-Акса в Ерусалим във втория петък на Рамазана за мирна молитва, при която нямаше сблъсъци с израелските сили за сигурност, съобщи АФП.

Йорданският орган, който администрира комплекса на джамията в анексирания от Израел Източен Йерусалим, заяви, че 250 000 души са се молили на третото най-свято място в исляма, построено на така наречения от евреите Храмов хълм - най-святото място на юдаизма.

Израелската полиция, която охранява входовете на комплекса, съобщи, че са присъствали повече от 100 000 поклонници - "почти два пъти повече, отколкото през втория петък на месец Рамазан миналата година" - и че в града са били разположени около 2000 полицаи.

През изминалите години Старият град е бил място за насилие по време на Рамазана, но в петък не са регистрирани сериозни инциденти.

От началото на годината израелско-палестинският конфликт се разрасна, което породи опасения, че по време на Рамазана може да ескалираа. Но през последните 10 дни от началото на свещения за исляма месец на постите насилието е сравнително слабо.

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Хамас пое отговорност за атентата в Източен Ерусалим

Нетаняху: Ще отговорим на насилието

Израел разрешава на палестинците от окупирания Западен бряг да влизат в Ерусалим за молитвите по време на Рамазана, като по данни на КОГАТ, органа на израелското министерство на отбраната, отговарящ за гражданските въпроси в палестинските територии, в петък са преминали над 70 000 души.

Публикувайки в Twitter снимки на богомолци, претъпкани на израелските контролно-пропускателни пунктове на път за Йерусалим, палестинският министър на гражданските въпроси Хюсеин ал-Шейх разкритикува "строгите и унизителни мерки".

Голяма тълпа се образува на израелски контролно-пропускателен пункт между окупирания Западен бряг и анексирания Източен Йерусалим, тъй като палестинците, които искат да се молят в Ал-Акса, са подложени на проверки за сигурност, които палестинският министър нарича "унизителни".

Голяма тълпа се образува на израелски контролно-пропускателен пункт между окупирания Западен бряг и анексирания Източен Йерусалим, докато палестинците, които искат да се молят в Ал-Акса, са подлагани на проверки за сигурност, които палестински министър нарича "унизителни".

Междувременно израелската армия обяви, че пропускателните пунктове от Газа и Западния бряг ще бъдат затворени от сряда вечерта до събота вечерта заради еврейския празник Пасха.

Палестинците от Западния бряг ще могат да преминат в петък за молитвите по време на Рамазана.

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Нетаняху и Байдън си размениха остри реплики около съдебната реформа в Израел

Отношенията между съюзниците са подложени на изпитание

Кръстовищата ще бъдат затворени отново на 11 и 12 април, в края на Пасха, заяви армията, като добави, че могат да бъдат допуснати изключения по хуманитарни или медицински причини.