Хиляди протестиращи се събраха около пакистанския парламент и други правителствени сгради в столицата Исламабад. Те искат в страната да бъде наложен шериатският закон. Освен това настояват да бъде обявен за мъченик Мумтаз Кадри, който е бил обесен за убийството на управителя на провинция Пенджаб Салман Тасиир.

Протестиращите замеряли с камъни полицаите и подпалвали автомобили. Това принудило служителите на реда да използват сълзотворен газ, за да овладеят насилието.

Около 25 000 протестиращите шествали от Равалпинди до Исламабад в подкрепа на Кадри, който през януари 2011 г. е убил Тасиир. Той е убит заради оспорване на пакистанските закони срещу богохулството и подкрепа за християнка, която била обсъдена и вкарана в затвора по обвинения за богохулство. Пакистанският закон позволява смъртно наказание в определени случаи за осъдените.

По информация от „Ал Джазира”, армията е била вдигната под тревога, за да защити високоохраняваната зона, наречена червена зона. Тяхната основна задача е да гарантират сигурността в зоната, където се намира парламентът, пакистанската телевизия, върховният съд и дипломатически мисии.

Протестите са започнали на 27 март, за да бъдат отбелязани 40 дни от екзекуцията на Кадри. Протестиращите са предупредили, че недоволството им ще продължи, докато исканията им не бъдат изпълнени.

Протестиращите са сунити - Tehreeks – религиозно-политическа организация, формирана през 1990 година. Те искат законите срещу богохулството да останат без каквито и да е изменения; преобразуване на затворническата килия на Мумтаз Кадри в обект на националното наследство и обявяването му за мъченик. Сред настояванията са още да бъде екзекутирана Асиа Биби, която Тасиир защитавал, както и всички немюсюлмани да бъдат отстранени от ключови правителствени позиции. Друг акцент в исканията е освобождаване от затвора на всички членове на Tehreeks, които са с обвинения за тероризъм.

Междувременно, стана ясно, че 5000 души са задържани във връзка с атентата в неделя в Лахор.