Хиляди хора излязоха на протест в няколко града в Сърбия срещу проекта за добив на литий, който правителството на балканската страна наскоро подписа с Европейския съюз. Това предаде Асошиейтед прес.

Протестите се проведоха едновременно в градовете Шабац, Кралево, Аранджеловац, Лиг и Бараево.

Сделката за "критичните суровини", постигната по-рано този месец, може да намали зависимостта на Европа от Китай и да тласне Сърбия, която има тесни връзки с Русия и Китай.

Споразумението беше яростно критикувана от еколози и опозиционни групи в Сърбия, които твърдят, че то ще причини необратими щети на околната среда, като същевременно ще донесе малко ползи на нейните граждани.

Най-големите залежи от литий в Сърбия се намират в западната част на страната, която е богата на плодородна земя и вода. Мултинационалната компания Rio Tinto започна проект за проучване в района преди няколко години, който предизвика огромна съпротива и наложи спирането му.

По-рано този месец обаче конституционният съд на Сърбия отмени предишното решение на правителството да отмени проект за добив на стойност 2,4 милиарда долара, стартиран от британско-австралийската минна компания в долината Ядар, проправяйки пътя за неговото съживяване.

Месеци на протести принудиха Сърбия да се откаже от литиевата мина

Месеци на протести принудиха Сърбия да се откаже от литиевата мина

Лицензите на минния гигант Rio Tinto са отнети