Хиляди хора протестираха в полската столица Варшава срещу споразуменията за свободна търговия, които Европейският съюз е на път да сключи със САЩ и Канада, TTIP и СЕТА, подчертавайки, че те ще навредят на полските фермери и потребители, съобщава "Асошиейтед прес".

Демонстрацията е била организирана от неправителствената организация "Акция Демокрация", като участие са взели също така синдикати и няколко малки опозиционни партии (както леви, така и десни).

Протестиращите поляци твърдят, че споразуменията за свободна търговия ще позволят заливане на европейския пазар с храни от Северна Америка, което ще унищожи местното земеделие, а също така ще навреди на потребителите, като бъдат разрешени генномодифицирани храни и замърсени с вредни химикали.

Протестиращите призоваха полското правителство да отхвърли споразуменията. Демонстрацията се е провела пред земеделското министерство във Варшава преди шествието да се отправи към седалището на полския министър-председател Беата Шидло.

Министрите на страните членки на ЕС, отговарящи за търговията, е планирано да гласуват следващия вторник дали да бъде одобрено търговското споразумение с Канада - CETA. Ако те единодушно го одобрят, споразумението може да бъде подписано с Канада на 27 октомври.

Екоактивисти и синдикати в цяла Европа изразиха опасенията си, че споразуменията може да влошат местните стандарти за храни, работа и в промишления сектор.

Белгийският регион Валония слага "прът в колелото" на споразумението между ЕС и Канада

Белгийският регион Валония слага "прът в колелото" на споразумението между ЕС и Канада

В областта има силни протекционистки настроения

Вчера белгийският регион Валония отхвърли CETA. Всички страни от ЕС трябва да го подкрепят, а по силата на белгийската конституция, един регион в страната може ефективно да наложи вето на подобно споразумение за цялата страна.

Според Европейската комисия CETA щяло да подобри търговията, да създаде нови работни места и ще бъдат отстранени почти всички тарифи и мита, докато в същото време бъдат гарантирани европейските стандарти за всичко - от храни и качество на здравеопазването до трудовите права.

За мнозина СЕТА е само прелюдия към TTIP, което е много по-мащабно споразумение, което се договоря със САЩ и което вече доведе до масови протести в няколко страни членки на ЕС.