Хиляди религиозни и десни активисти протестираха в столицата на Сърбия в неделя, призовавайки властите да забранят гей парада, планиран за следващия уикенд, предава Ройтерс.

Сред протестиращите, които носеха голямо сръбско знаме, имаше групи, които също скандираха в подкрепа на Русия и издигаха националистически и крайнодесни лозунги. Колона от мотоциклетисти, които подкрепят политиката на руския президент Владимир Путин и руската инвазия в Украйна, форсираха двигателите си в подкрепа на протестиращите съпровождащи похода им към катедралата "Свети Сава" в Белград, съобщава агенцията.

В проповед предстоятелят на Сръбската православна църква патриарх Порфирий каза, че събитието EuroPride застрашава традиционните семейни ценности.

"Те искат да осквернят светостта на брака и семейството и да наложат неестествен съюз като заместител на брака", каза той пред множеството.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви в събота, че е имало заплахи срещу шествието и зависи от полицията дали то да бъде спряно.

ЛГБТ и правозащитни групи многократно са казвали, че ще проведат шествието следващата събота, дори ако властите го отменят.

Организаторите на EuroPride, който предвижда цял седмица събития и прайд марш в Белград на 17 септември, заявиха, че ще пренебрегнат полицейската забрана и ще проведат парада.

Членовете на Европейската асоциация на организаторите на прайда избраха столицата на Сърбия преди три години за домакин на годишното събитие, надявайки се, че то ще представлява голям пробив за страната, която е традиционно консервативна и под силно влияние на православната църква.

Еднополовият секс е законен в Сърбия, но еднополовите бракове не са разрешени и активисти казват, че ЛГБТ хората са изправени пред враждебност и дискриминация.

Сръбските правителства са забранявали парадите в миналото, а някои събития в началото на 2000-те бяха помрачени от насилие.

В ЕС отдавна стоят на позицията, че Сърбия трябва да направи поредица от реформи, за да стане член на блока, включително подобряване на върховенството на закона и спазването на правата на човека и на малцинствата, включително сексуалните.

Припомняме, че същевременно премиер на Сърбия от 2017 година е Ана Бърнабич, която е открито хомосексулана и живее с партньорката си. Двете са вземали участие в провеждани досега гей паради в сръбската столица.