Повече от 2050 души са били ранени в Колумбия от 28 април насам - когато започнаха протестите срещу властта в страната. Това са съобщили от Министерството на отбраната на републиката.

"От 28 април до 23 май са били ранени 1040 цивилни и 1011 полицаи", се казва в съобщение, публикувано на страницата в Twitter.

Отбелязва се, че през този период от полицията са били задържани 954 души. Освен това правоохранителните органи са конфискували 26 226 единици хладно оръжие, 988 единици огнестрелно оръжие и 452 единици пневматично оръжие.

24 загинали и 800 ранени след протестната седмица в Колумбия

24 загинали и 800 ранени след протестната седмица в Колумбия

Повече от 400 души са арестувани

Демонстрациите срещу данъчната реформа започнаха в Колумбия на 28 април. До безредици се стигна в Богота, Кали, Меделин и други градове.

Припомняме, че хората бяха разгневени от данъчни промени, които имат за цел да се запълни фискалната дупка, свързана с пандемията. Правителството настоя, че данъчната реформа е жизненоважна за стабилизиране на финансите на Колумбия. Планът включва нови или увеличени данъци за гражданите и собствениците на фирми, както и изравняване на данъка върху продажбите на комунални услуги и някои храни. Намаляват се или направо се премахват някои данъчни облекчения за бизнеса, като тези за продажби на продукти. Синдикатите призоваха за национална стачка в отговор на закона, което доведе до протестите.

Президентът Иван Дюке поиска от конгреса си да оттегли закона и спешно да преработи мерките. След това финансовият министър Алберто Караскила подаде оставката си след ден на срещи с държавния глава.

17 загинали и стотици ранени след протести в Колумбия

17 загинали и стотици ранени след протести в Колумбия

Данъчни промени разгневиха обществеността