Хиляди румънски учители излязоха на шествие в столицата Букурещ в петък в знак на протест срещу ниските заплатите след третата седмица на стачка. Те поискаха 25% увеличение на заплатите и инвестиции в подобряването на инфраструктурата и учебните пособия. Новите учители в Румъния в момента получават около 2400 леи (946,26 лева) на месец, което е по-малко от половината от средното месечно заплащане в страната. Въпреки това, правителството одобри само увеличение от 1000 леи (394,28) на месец преди данъци и предложи годишни бонуси, финансирани от Европейския съюз.

Протестите продължават, тъй като синдикатите се оплакват, че решението на правителството не отговаря на техните искания. Те са разочаровани от ниските заплати в сравнение с други сектори на икономиката, които не изискват висше образование. Синдикатите съобщиха, че стачката е безсрочна.

Родители и ученици също подкрепят протестите на учителите, въпреки че удължаването им може да засегне предстоящите матури. Правителството, под натиск да намали фискалния дефицит, се ангажира да промени законодателството за заплатите в целия публичен сектор съгласно споразумение с Европейската комисия. Законът за заплатите в публичния сектор ще въведе постепенно увеличение на заплатите, но не се очаква да влезе в сила до следващата година поради предстоящите общи и президентски избори в Румъния.

В същото време и здравните работници, и полицията проведоха протести срещу заплатите и инвестициите по-рано тази седмица. Те предупредиха за възможна стачка.

Румънските медици стачкуват символично на 7 юни

Румънските медици стачкуват символично на 7 юни

Няма да прекъсват работа