Хиляди руснаци излязоха по улиците в центъра на Москва, за да настояват за провеждането на свободни избори за столичния общински съвет на 8 септември, противопоставяйки се на забраната за протести, която беше наложена от властите с насилствени арести по време предишните протести, съобщава "Ройтерс".

Седмици на демонстрации във връзка с изборите за местния парламент в Москва се превърнаха в най-голямото протестно движение в Русия след периода 2011-2013 г., когато протестиращи заляха улиците срещу манипулациите на изборите.

Прокуратурата в Москва иска отнемане на родителски права за участие в протестите

Прокуратурата в Москва иска отнемане на родителски права за участие в протестите

Искове срещу две семейства…

Скандирайки "Русия ще бъде свободна!" и "Това е нашият град!", около 2000 протестиращи преминаха през една от пътните артерии на Москва.

Демонстрантите настояха опозиционно настроените кандидати да бъдат допуснати до изборите, след като властите им отказаха регистрация за участие. Протестиращите също така призовават за освобождаване на активисти, задържани по време на предишни демонстрации.

"Ако спрем да излизаме (и да протестираме), изобщо няма да остане надежда", изтъкна 23-годишната протестираща Александра Росиус, допълвайки: "Трябва да покажем на властите, че няма просто да се предадем и да приемем факта, че невинни хора са в затвора и изборите са похитени."

За Путин протестите в Москва са незначителни

За Путин протестите в Москва са незначителни

Следи ги, но не вижда политическа криза

16-годишният ученик Артьом каза, че "възмущението и страхът" са го до довели на митинга.

"Не искам... да ми бъдат счупени краката, да бъдат убит, да бъда хвърлен в затвора", подчерта момчето, добавяйки: "Властите отказват да правят компромиси, започнаха да разпръсват хора, да ги хвърлят в затвора. Смятам, че това е неприемливо."

Днешният протест, последният преди изборите другата седмица, беше по-малък в сравнение с някои от предишните, на които присъстваха десетки хиляди хора. През първия час на митинга полицията не е направила опит да арестува протестиращи, но им е заявила чрез високоговорители да се разпръснат.

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Те недоволстват срещу отказа на властите да регистрират неудобни за управляващите кандидати за местните избори