Московски прокурор поиска от съда да отнеме родителските права на младо семейство заради участие в протестна акция на 3 август в руската столица, предаде Дойче веле.

Пьотр и Елена Хомские, срещу които е внесен искът, са родители на две момиченца.

Правозащитници от проекта "Апология на протеста" съобщават, че бащата е заснет от камера като "охранител на Навални", което е привлякло вниманието на властите. Смята се, че става дума за репортаж от 3 август на държавния канал "Русия 24". На записа се виждат мъж и жена с детски колички пред кордона от полицаи. В репортажа мъжът е наречен "охранител на известен опозиционер".

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Над 1000 арестувани и полицейско насилие на протест в Москва

Хиляди протестираха срещу властите...

Разглеждането на иска ще започне на 2 септември. Опозиционното издание "Медуза" съобщава, че според позицията на прокуратурата Пьотр и Елена Хомские са взели дъщерите си на протеста "за да предотвратят евентуалното си задържане от полицията".

Това не е първият случай, при който прокуратурата иска отнемане на родителски права заради участие в протестите.

На 28 август съдът в Москва ще разгледа подобен иск на прокуратурата за отнемане на родителските права на Дмитрий и Олга Проказовие, участвали в митинга на 27 юли.

Според обвинението, по време на митинга те са "предали детето си на трето лице", което е "изложило на опасност здравето и живота на момчето" и му е причинило "физическа и морална вреда".

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Хиляди демонстранти отново излязоха по улиците на Москва

Те недоволстват срещу отказа на властите да регистрират неудобни за управляващите кандидати за местните избори