Вторият протест "Сърбия срещу насилието", организиран от няколко опозиционни партии, се проведе в петък, като започна пред сградата на сръбския парламент в столицата Белград, съобщава N1.

Протестиращите прочетоха исканията си и се отправиха към моста "Газела". По-рано те обявиха плановете си да блокират моста за два часа.

Сръбското министерство на вътрешните работи предупреди в четвъртък организаторите на протеста, че такава блокада подлежи на  наказателна отговорност и че полицията ще предприеме адекватни мерки, ако бъдат предприети подобни действия.

Организаторите на протеста преди това благодариха на сръбската полиция, че е действала в съответствие със закона по време на протеста на 8 май и ги призоваха да се държат по същия начин на протеста в петък.

"Призоваваме полицията да се въздържа от използване на сила срещу гражданите, които искат Сърбия без насилие и които не искат да се страхуват за живота на децата си, когато ги изпращат на училище", казаха в четвъртък организаторите на протеста.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че полицията няма да поставя кордони и че ще реагира само ако животът на хората е застрашен.

Протестът няма партийна символика, а шествието се води от граждани, носещи транспарант с надпис "Сърбия срещу насилието".

Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия след масовите стрелби

Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия след масовите стрелби

През първите два дни от обявената оръжейна амнистия

Припомняме, че демонстрациите се провеждат след двете масови стрелби в Сърбия миналата седмица. Подобни протести имаше в редица сръбски градове през последните няколко дни. На тях бе поискана и оставката на президента Александър Вучич. 

Сърбите са предали над 3000 незаконни оръжия през първите два дни от оръжейната амнистия. Това заяви преди дни президентът Вучич. 

Амнистията започна в понеделник, след като 13-годишен ученик с два пистолета уби осем ученици и охранител, а други шестима ученици и преподавател бяха ранени.

Стрелецът е в ареста и е подложен на психологическа експертиза, но не може да носи наказателна отговорност поради възрастта си. Полицията съобщи, че той е направил самопризнания за нападението.

Само два дни по-късно 21-годишен въоръжен мъж уби осем души и рани други 14 в две села в Централна Сърбия. Той е задържан.

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Черна гора и Босна почитат жертвите от нападенията в Сърбия

Ден на траур след атаките по училища

Масовите стрелби са сравнително редки в Сърбия, която има много строги закони за носене на оръжие. В Западните Балкани обаче има стотици хиляди незаконни оръжия след войните и размириците през 90-те години.